joi, 3 aprilie 2014

Substanțele folosite în prepararea cosmeticelor

  Substanțele pe care le folosim în prepararea cosmeticelor în casă pot fi periculoase dacă nu se țin cont de rolul lor în formarea produselor cosmetice. Cel care formulează creme sau produse cosmetice de orice tip trebuie să cunoască foarte bine substanțele folosite.
  Trebuie să înţelegem că ingredientele chiar dacă sunt " naturale" nu sunt întotdeauna "sigure" şi substanţele chimice nu sunt "dăunătoare".
  Lista cu substanțele care trebuiesc manovrate cu grijă:

Acizii - dacă intră în contact cu pielea pot provoca arsuri, chiar după câteva ore. În acest caz se clătește imediat cu apă rece. În cosmetice aceste substanțe sunt tamponate, adică aduse la pH suportabil. Esential de avut sunt testere pentru măsurarea pH-ului. Fiecare cremă sau produs cosmetic are pH -acid sau basic, dacă măsuram crema noastra si pH e prea acid ( sub nivelul standard 5.5 ) trebuie tamponat cu soluție de sodă și adus la un pH optim pentru pielea nostră. Trebuie să ne amintim că acizii sunt : acidul glicolic, acidul salicilic, acidul lactic și acidul citric, desigur sunt mult mai mulți acizii folosiți în industria cosmetică, dar aceștia sunt cei mai des folosiți în producerea cosmeticelor în casă.

Bazele - soda caustică e o bază tare, care poate provoca arsuri serioase dacă nu se manevrează cu grijă, deasemenea poate irita căile respiratorii dacă se inspiră vaporii exalați când se dizolvă soda în apă. Pentru a face soluția de sodă trebuie să ne echipăm cu mănuși de cauciuc, mască și ochelari de protecție, deasemenea nu trebuie folosiți recipienți în aluminiu, deoarece e coroziv. Cei mai sicuri recipienți sunt în sticlă rezistentă la temperaturi înalte.

Uleiurile esențiale - sunt substanțe extrem de periculoase dacă sunt înghițite, pot provoca convulsii, dificultăți respiratorii și chiar avort. Sunt iritante în contact cu pielea și sunt dizolvanți puternici ( dizolvă plastica și lacul de pe mobilă ). Chiar dacă sunt substanțe naturale, nu sunt inofensive, fiecare ulei esențial are o doză de uz și contraindicații. Se folosesc diluite , câteva picături în 100 gr de produs finit!

Conservanții - sunt adevărate veninuri, altfel nu ar putea ucide bacteriile și germenii din cosmeticele noastre! Sunt puternici dizolvanți, iar în contactul cu pielea pot provoca iritații. De asemenea pot provoca reacții alergice la nivelul pielii. Procentajul de folosit în interiorul cosmeticelor e minim, dar trebuie mereu respectat, dacă punem prea puțin nu e eficace, dacă e în exces e iritant.

Pulberile cosmetice - se împart în pulberi impalpabile, pulberi nanomicroscopice şi pulberi micronizate.Aici vorbim de bioxidul de titan, magneziu stearat, mica, oxizii de fier sau ultramarinii folosiţi pentru a face fond de ten mineral, farduri, sau alte produse cosmetice în pulbere sau derivate a acestora. Toate pulberile sunt periculoase dacă sunt inhalate, mai ales pulberile micro şi nano care pot ajunge în plămâni şi pot provoca iritaţii ale căilor respiratorii, alergii sau mai grav pneumoconioză. Aşadar când manevrăm pulberile cosmetice trebuie să fim foarte atenţi, să nu inhalăm praful care se formează de exemplu după ce amestecăm în blender pulberile pentru a crea fondul de ten mineral.

Substanţe care depind de pH pentru a fi stabile sau incompatibile cu alte substanţe cosmetice. 
vezi postarea

Ordinarea recipienţilor - trebuie folosiţi recipienţi adapţi fiecărei substanţe în parte, rezistenţi şi fără defecte. Deasemenea fiecare substanţă chimică trebuie etichetată şi ţinută împreună cu celelate substanţe asemănătoare, posibil într-un dulăpior separat, fără a le amesteca cu alt gen de substanţe, alimentare, medicinale, cu care ar putea fi confundate, ducând în acest mod la o posibilă utilizare improprie. În cazul în care etichetele nu mai sunt vizibile ar trebui înlocuite cu altele noi. Acelaşi discurs şi cu produsele cosmetice care le producem, trebuie etichetate, puse în recipienţi integri şi siguri.

Sursa: forum


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu