duminică, 13 aprilie 2014

Tensioactivi/Surfactanți - Ingrediente folosite în autoproducerea cosmeticelor în casă

  Tensioactivii - ingredientele principale ai detergenților, sunt substanțe care au proprietatea de a reduce tensiunea superficială a apei, facilitează amestecarea substanțelor cu caracteristici chimice diverse( ca apa și murdăria). Tensioactivii sunt formați din două părți care se comportă în mod divers: o parte hidrofilă care se leagă de moleculele de apă și o parte lipofilă care se leagă de grăsimi ( în cazul nostru de murdărie) și le îndepărtează cu apa.
  Tensioactivii se împart în anionici și cationici. Tensioactivii anionici sunt cei folosiți la producerea șampoanelor, gelurilor de duș sau a altelor produse de spălare, iar tensioactivii cationici sunt folosiți la producerea balsamurilor și măștilor de păr, sau sunt adizionate în șampoane pentru a ajuta la descâlcirea părului.
  Cei mai folosiți tensioactivi anionici pentru producerea detergenților sunt următorii:
Sodium laureth sulfate - tensioactivo anionico, e ingredientul principal al detergenților în comerț. Se prezintă sub formă de lichid trasparent; substanță activă de spălare 27%. Face multă spumă, are putere de spălare mare, nu costă mult și e bun ca tensioactiv de bază. Deși e destul de agresiv, poate fi îndulcit ajungând o treime de cocamidopropryl betaine ( 30 g di SLES și 10 g Betaina ). Se îngroașă cu sare (se ajunge 1 % ) dar și cu ceilalți tensioactivi , de exemplu Betaina.
Sodium lauroyl sarcosinate - tensioactiv anionic, e tensioactivul principal în cosmetica ecobio.Putere de spălare scăzută, e un lichid transparent, inodor, delicat, cu substanța activă de spălare de 29%. Singur nu face multă spumă, dar în combinație cu alți tensioactivi produce o spumă cremoasă, care durează. Se folosește ca tensioactiv principal, combinat cu doze mici de alți tensioactivi, care îmbunătățește formula. Se îngroașă la pH 5, deci se folosește acid lactic sau citric pentru a scădea pH-ul detergentului. acest tensioactiv este lichid sub sau deasupra pH, dar redevine lichid dacă se introduce chiar și o cantitate mică de substanță uleioasă .
Betaina (coco betaine, cocamidopropyl betaine) - tensioactiv amfoter, „îndulceșteformulele detergenților. Are substanța activă de spălare de circa 30%, face multă spumă. Singur e agresiv, dar în combinație cu ceilați tensioactivi anionici se dezactivează agresivitatea. E un lichid transparent, dar poate fi și colorat de diferite nuanțe de gălbui. Nu se îngroașă cu nici o substanță, dar în schimb e folosit pentru a îngroșa SLES.
Sodium/Disodium cocoanphodiacetate - tensioactiv secundar, folosit în mai ales șampoane deoarece ajută la pieptănarea ușoară a părului. La nivelul pielii corpului are proprietăți catifelante. Substanța activă de spălare e de circa 40%, dar e destul de delicat, se prezintă sub formă de lichid dens, de culoare gălbuie. Se folosește în procent de 4-5%.
Lauryl glucoside - tensioactiv non-ionic. Din familia glucosidelor e unicul solid la tempratura camerei. Se prezintă sub formă de pastă albă, pentru a utiliza tebuie încalzită ușor ( sunt de ajuns 10 sec în microonde). Ca tensioactiv e delicat, se folosește pentru ”îndulcirea” formulelor dar și pentru îngroșare. Substanța activă de spălare e de circa 50%, procentajul de uz e maxim 10%.
  Tensioactivii cationici sunt substanțe care învelesc firul de păr cu un strat subțire, facâdu-l mai ușor de pieptănat, mai moale și mai lucios. E mai corect să le denumim substanțe condiționatoare. Aceste substanțe contribuie la protejarea și îmbunătățirea aspectului părului. Sunt mai multe tipuri de condiționatoare pentru păr : solide, lichide, în pulbere.
Condiționanții solizi pentru balsam : esterquat, cetrimonium și behentrimonium chloride,behentrimonium methosulfate, stearamidopropyl dimethylamine. Se prezintă sub formă de perle sau fulgi, se topesc pentru a fi folosiți. Procentul de uz e de 4-5 %.
Condiționanții lichizi : Polyquaternium 7 e cel mai folosit, e de origine sintetică, dar nu e siliconic. Se folosește în procent de 1-2 % în șampoane, dar poate fi folosit și în celelalte produse detegente.
Condiționanții în pulbere : Hydroxypropyl guar trimonium chloride. Se folosește în șampoane și balsamuri, se adaugă în faza apoasă în procent de 0,15% până la 0,6%. Dacă se folosește o doză prea mare se lipește de firul de păr și se obține efectul contrar: părul devine greu de pieptănat și se îngrașă mai des.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu