duminică, 6 aprilie 2014

Acidifianți,Antioxidanți,Conservanți - Ingredintele folosite pentru autoproducerea cosmeticelor în casă

  Pentru a produce cosmetice în casă avem nevoie de o serie de ingrediente fundamentale - așa-zisele materii prime cosmetice. Acestea se divid în câteva mari categori, cu funcții  și proprietăți diverse.

-Acidifianții- cel mai des folosiți pentru a scădea pH-ul preparetelor cosmetice sunt acidul lactic și acidul citric. Deoarece pH optimal al pielii este de 5.5 , este necesar ca și cosmeticele homemade să aibă un pH între 5 și 6, exceptie face conturul ochiului care are pH 7. Măsurarea se face cu ajutorul testerelor turnesol.
Acidul lactic se prezintă sub formă lichidă, în concentrație de 80% sau 90%, iar pentru a scădea pH de obicei sunt necesare 4-5 picături. Acidul citric se prezintă sub formă de pulbere, iar pentru a putea fi folosit trebuie dizolvat în apă ( soluția preparată se conservă într-o sticluță de culoare închisă), dar nu e la fel de eficient ca acidul lactic.
-Antioxidanții-contrastează sau încetinesc procesul de oxidare a substațelor. Fenomenele de oxidare se produc zilnic, ducând la formarea radicalilor liberi, care dăunează celulele. Antioxidanții sunt în gradul de a opri procesul de formare a radicalilor liberi, inhibând procesul de oxidare. Cel mai cunoscut antioxidant e Vitamina E pură sau tocoferolul, poate fi adăugată în produse cosmetice sau în uleiuri pentru a preveni râncezirea lor. Extractul CO2 de rozmarin este folosit ca agent antioxidant în uleiurile vegetale dar și în săpunuri, nefiind intacat de soda caustică, se folosește în procent de 1% în săpunuri. Vitamina C sau acidul ascorbic are funcție antioxidantă asupra părții lichide a celulelor. E indicată în prevenirea ridurilor, deoarece e indispensabilă în formarea colagenului.
 -Conservanții- cum am scris în postarea precedentă sunt adevărate veninuri, care atacă bacteriile, funghii și microbii care vin în contact cu produsele făcute de noi. Majoritatea conservanților sunt sub formă lichidă, iar procentajul de uz variază la fiecare în parte ( de la 0,4% până la 2 %).Cei mai folosiți conservanți sunt : Cosgard ( benzyl alcohol și dehydroacetic acid) formă lichidă, se folosește în procent de 0,6%, Benzoatul de sodiu și Sorbatul de potasiu sunt sub formă de pulbere, se folosesc împreună, sub formă de soluție apoasă ( în 80 de grame de apă se dizolvă 10 gr de benzoat de potasiu și 10 gr de sorbat de potasiu, iar lichidul obținut se păstrează într-o sticlă închisă la culoare), se folosește în procentaj de 2,5 %. Phenonip (amectec de parabeni în fenosietanol) este un lichid dens, se folosește în procentaj de 0,5 %, poate fi pus ca atare în creme, dar trebuie solubilizat pentru a fi introdus în tonice sau geluri.
-Lipidele- din această categorie fac parte uleiurile, unturile și ceara. Uleiurile și unturile au compoziție chimică asemănătoare, unica diferență e că uleiurile sunt lichide la temperatura camerei iar unturile sunt solide. Sunt constituite majoritar din trigliceride ( trei molecule de acizi grași legați de o moleculă de glicerol) și de o mică parte de nesaponificabil ( mai puțin de 1%) - cu funcționalitate cosmetică importante pentru piele. Uleiurile și unturile vegetale se deosebesc între ei prin tipul de acizi grași conținuți în trigliceride: primele au o concentrație mare de acizi grasi nesaturați, pe când în unturile vegetale majoritari sunt acizii grași saturi. Cu cât conținutul de acizi grași nesaturați e mai mare cu atât uleiul e mai sensibil la oxidare și râncezesc.  
Ceara se deosebește de uleiuri și unturi prin faptul că nu conțin trigliceride. Toate tipurile de ceară sunt solide la temperatura camerei, excepție ceara fluidă de jojoba ( sau uleiul de jojoba).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu