sâmbătă, 22 februarie 2014

CONCURS - Câștigați o vopsea de păr naturală Sante

Vă invit să participați la concursul de pe pagina mea de Facebook.
Premiul este o vopsea de păr naturală Santenaturkosmetik culoare blond-roșcat

https://www.facebook.com/InciSiCosmeticeBio

vineri, 21 februarie 2014

Parabenii- conservanți pt. cosmetice


             PARABENII

    Sunt conservanți care se găsesc în produsele cosmetice de toate tipurile chiar și în produsele pentru copii care ar trebui să fie sigure şi inofensive.
    Industria cosmetică utilizează circa 13000 de compuși chimici în propriile produse, din care cea mai mare parte nu a fost testata pentru gradul de toxicitate.
Environmental Working Group (societate americană) a calculat că:
-din 7500 de produși comerciali doar 28 au fost testați pentru siguranța lor,
-un produs din 120 conține o substanță cancerigenă,
-un sfert din produși conțin măcar o substanță clasificată ca posibil cancerigenă.
Absorbția cocktail-ui de substanțe cancerigene, conservanți, mutageni, alergizanți și a metalelor grele la nivelul pielii e favorită de prezența factorilor umectanți și hidratanți din produsele cosmetice.
Parabenii sunt prezenți pe eticheta produselor sub următoarele denumiri:
metyl-,
ethyl-,
butyl-,
propyl- paraben
Aceste substanțe sunt suspectate a fi cancerigene, mai ales daca sunt aplicate pe piele. Absorbția cutanată ar transforma aceste molecule într-o formă activă cancerigenă.

În 2004 oncologul Dr. Philipa Darbre, de la Universitatea Readink (UK) a găsit parabeni în toate mostrele de țesut tumoral mamar pe care le-a analizat.
Parabenii fac parte dintr-un grup de substanțe chimice denumite xenoestrogeni , substanțe străine organismului dar care sunt capabile de a imita estrogenii, stimulând creșterea și transformarea malignă a celulelor mamare.
O dată ajunși în țesutul uman, parabenii sunt capabili să rămână ascunși decenii întregi și de a provoca boli chiar și după 20-30 ani.
Cea mai mare parte a produselor cosmetice conțin parabeni. Chiar și produșii așa-ziși naturali sau ecologici conțin parabeni. Se găsesc în cremele de față, demachiante, detergenți intimi, deodorante, pastă de dinți, șampoane. Multe produse pentru copii le conțin!
  

duminică, 16 februarie 2014

Siliconii în cosmetică - dimethicone,cyclopentasiloxane etc..


       Produșii siliconici în cosmetică

  Cunoscuți de decenii, numai la începutul anilor 90 au început să fie introduși masiv în industria cosmetică. Sunt compuși pe baza de siliciu creați în laborator de către om, care creând lanțuri de legături chimice diverse a dat naștere diferiților compuți cu caracteristici diferite.
Exista o multitudine de siliconi cosmetici, de la cei ciclici care nu sunt grași și se evaporă rapid (cyclomethicone, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane), cei mediu-gras care nu se evapora (dimethicone ) și cei extrem de grasi ( dimethicone copolyol).
Sunt substanțe care au proprietați optime pentru preparatele cosmetice:
-nu dau aceeași senzație de gras ca uleiurile vegetale,
-ofera o notă mătăsoasă pielii,
-sunt rezistenti la căldura și oxidare, nu prolifereaza dezvoltarea bacteriilor,
-nu duce la formarea spumei într-o cremă, chiar și într-o concentrație mică,
-nu dau alergii, rămân la suprafața pielli,
-sunt hidrofobi,
-cresc performanța filtrelor solare.
Introduși în creme și produși cosmetici în locul emolienților vegetali au defectul de a nu penetra în interiorul pielii și nu hidrateaza deloc. Folosirea produselor pentru ten care conțin siliconi conduce la apariția porilor dilatați.
Des sunt folosiți pentru a masca formulări sărace în substanțe nutritive, efectul dat e acela de a oferi senzația de piele mătăsoasă în suprafață, dar făra a o hidrata în profunzime.
Siliconii ciclici usucă pielea , nefiind recomandați pentru tenurile care au nevoie de hidratare. Până într-o concentrație de 2% sunt tolerați, dar în procentaje ridicate nu sunt dermocompatibili și dau o falsa senzație de satisfacție cosmetică.


Formula chimică

duminică, 9 februarie 2014

Ingrediente de evitat in cosmetice

INGREDIENTELE DE EVITAT

PETROLATII:
Mineral oil
Petrolatum
Paraffinum liquidum
Cera microcristallina
Vaselina
Paraffina
Microcrystalline Wax

SILICONII:
(tot ce se termina cu: -thicone; -xiloxane; -silanoil)
Dimethicone
Cyclomethicone
Ciclopentasiloxane

SUNT PRIMII COMPUSI DE EVITAT INTR-UN PRODUS COSMETIC.

Acesti compusi sunt polimeri anorganici, derivati ai petrolului, nu sunt biodegradabili, au risc mare de poluare iar asupra pelii au efecte negative, cauzeaza aparitia cosurilor, a punctelor negre, porilor dilatati,deshidratarea pielii.
Siliconii si petrolatii la suprafata pielii formeaza o pelicula, epiderma apare mai matasoasa, parul lucios si sanatos, dar in realitate acesti compusi creeaza un miraj, pe termen lung siliconii si petrolatii dauneaza pielii si parului.


CONSERVANTI (eliberatori de formaldehida):
Imidazolidinyl urea
Diazolidinyl urea
Methylchloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone
Formaldheyde
DMDM hydantoin
Benzylhemiformal, 2-bromo, 2-nitropropane
1,3-diol, 5-bromo, 5-nitro, 1,3-dioxane
methyldibromo glutaronitrile
sodium hydroxymethylglycinate

ALTELE (tensioactivi si emulsionanti):
Monoethanolamine (MEA) (es: Cocamide Mea)
Triethanolamine (TEA) (es: Cocamide Tea)
Diethanolamine (DEA) (es: Cocamide Dea)
SLS - Sodium Lauryl Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
PEG - Polietilenglicole
PPG
Triclosan
5-cloro-2-(2,4-diclorofenossi) fenolo
BHA – butilidrossianisolo – E320
BHT – butilidrossitoluene – E321

Conservantii - formaldehida. Este o substanta antibacterica cu efect cancerogen, mutagen si periculos pentru reproducere. In plus e toxica pentru sistemul imunitar, respirator, nervos si pentru organele de simt.
Conservantii de mai sus nu contin formaldehida, dar atunci cand se descompun sunt in gradul de a elibera formaldehida. Ajunsi in corp, acesti agenti antibacterici sunt in gradul de a distruge bacteriile ( bune sau rele) interactionand astfel cu sistemul nostru imunitar cauzand grave alergii.

Tensioactivii
Cocamide Mea, Dea si Tea sunt substante chimice folosite ca tensioactivi in sampoane sau gel de dus pentru a "sustine" spuma formata. Acesti compusi daca sunt asimilati in corp formeaza nitrati si nitriti- agenti cauzatori de cancer.
PEG e un emulsionant care este folosit in produsele cosmetice pentru a tine impreuna substante care nu se amesteca ( de ex. apa si uleiul). Ca tensioactiv se utilizeaza in produsele uleioase pentru ca nu formeaza multa spuma.
Produsii PEG sunt derivati petrolieri asadar sunt extrem de poluanti si nu sunt biodegradabili, in plus pot sa contina oxid sau dioxid de etilen care sunt cancerigeni.
De obicei PEG vine urmat de un numar de ex. PEG 40 Hydrogenated castor oil adica fiecare mol de castor oil are atasat in compozitie 40 mol de etilen , deci cu cat PEG este mai mare cu atat este mai toxic.

vineri, 7 februarie 2014

Exemplu INCI

Exemplu de INCI, sau ce puteți citi pe eticheta unui produs:
Legenda este următoarea:
În citirea produselor trebuie să ținem cont de această clasificare a ingedientelor unui cosmetic.
Vă las link-ul biodicționarului, unde puteți găsi fiecare compus al unui produs cosmetic.
Așa cum arată legenda, ingredientele cărora le sunt alăturate două buline verzi sunt inofensive, iar cele care au două buline roșii sunt absolut de evitat.

http://www.biodizionario.it/

INCI

Ca să alegem din vasta gamă de produse cosmetice de pe piață crema, șamponul sau produsul de machiaj cel mai bun, natural și bio trebuie să învățăm să citim și să înțelegem eticheta produselor cosmetice, adică INCI.

INCI ( International Nomenclature of Cosmetics Ingredients) este denumirea internațională utilizată pentru etichetarea tuturor ingredientelor unui produs cosmetic.
Din 1997 este obligatoriu ca orice produs cosmetic aflat pe piață să afișeze lista ingredientelor conținute, în ordine descrescătoare în baza concentrației .
Primul loc indica ingredientul cu procentajul cel mai mare care intră în compoziția produsului, urmând în or
dine descrescătoare celelalte ingrediente până la ultimul cu procentajul cel mai mic.

 Nomenclatura INCI conține termeni în latina ( de ex. numele botanic al uleiurilor esentiale folosite), denumirea în engleză a substanțelor chimice folosite, iar coloranții se numesc conform Colour Index ( ex CI 1234), excepție făcând doar coloranții pentru șampon care trebuie indicați cu denumirea chimică în engleza.
Câteva exemple din ce puteți găsi scris pe eticheta produselor:

Purified water- Water (Aqua)
Sodium Lauryl Sulfate (from coconut oil)- Sodium Lauryl Sulfate
Olefin Sulfonate Sodium- C14-16 Olefin Sulfonate
Cocamidopropyl Betaine (from coconut oil)- Cocamidopropyl Betaine
Decyl Glucoside- Decyl Glucoside
Citric Acid - Citric Acid
Paraben- Methylparaben
Emulsifying Wax- Cetyl Alcohol
Vitamin E- Tocopherol
Beeswax- Beeswax*
Vegetable Glycerin - Glycerin
Shea Butter - Butyrospermum Parkii (Shea Butter)
Red Rose Water - Rosa Damascena Flower Water
Raspberry Extract - Rubus Idaeus (Raspberry) Fruit Extract
Yucca Herbal Extract - Yucca Schidigera Stem Extract
Aloe Vera Leaf Gel - Aloe Barbadensis Leaf Juice
Tea Tree Oil - Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil
Saponified Oil of Coconut - Sodium Cocoate
Saponified Oil of Palm - Sodium Palmate
Jojoba Seed Oil Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Sunflower Oil Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil


sâmbătă, 1 februarie 2014

Buna!

  Bună, sunt Ionela, m-am apropiat de lumea cosmeticelor naturale făcute în casa de aproximativ un an si vreau să împărtăsesc cu voi aceasta experientă, să vă explic de ce convine să facem cosmetice în casă și care sunt avantajele pe plan economic.
Sper să vă placă Blogul meu și vă las pagina mea de Facebook, o anteprima de ceea ce o să scriu:

https://www.facebook.com/InciSiCosmeticeBio/?fref=ts

O zi buna tuturor!