miercuri, 30 aprilie 2014

Tipuri de ceara și proprietățile lor cosmetice

  Ceara face parte din grupul lipidelor, împreună cu uleiurile și unturile.Se deosebește de aceștia , prin faptul că nu conțin trigliceride. Sunt solide la temperatura camerei, excepție face ceara fluidă de jojoba, care este denumită ulei de jojoba. Din punct de vedere chimic sunt amestecuri de esteri, alcooli, acizi grași, ceea ce le deosebește de celelalte lipide e că esterii sunt compuși din lanțuri lungi de alcool  și acizi, nu sunt legați de glicerol pentru a forma trigliceride.
  Funcția cosmetică principală este cea nutritivă și emolientă, deasemenea sunt și un factor de consistență în creme, dar mai ales în balsamurile de buze, rujuri, corectoare și produse cosmetice sau de make-up.
  Tipurile de ceară pot fi de naturale sau de sinteză. Cele naturale sunt clasificate în vegetale, animale și hidrocarburice.
  Cerurile animale:
-ceara de albine (beeswax) - este produsă de albine, cea brută are culoare galbenă și miros de miere, dar există și varianta purificată care are culoare albă. Se folosește ca factor de consistență în produsele de make-up și emolient în creme. Ceara brută se topește la 62 grade celsius, iar cea albă la 70-72.
-lanolina (lanolin) - se extrage din grasul care se găsește pe lână. Culoare galben-brun, cu miros caracteristic. Se topește la 31-41 grade celsius, se folosește ca emulsionant și emolient, poate conține urme de pesticide.
  Cerurile vegetale:
-ceara carnauba (Copernicia Cerifera (carnauba) wax) - se extrage din frunzele de palmier Copernicia în Brazilia. Culoare galbenă, foarte dură, amorfă, se topește la 82 grade celsius, se folosește pentru a ridica punctul de fuziune a preparatelor lipidice.
-ceara candelilla (Euphorbia cerifera (Candelilla) wax) - se extrage din frunzele de arbust Pedilanthus pavonis. Culoare galbenă, se topește la 70 grade celsius, poate substitui ceara de albine. Se folosește ca factor de consistență în preparatele lipidice.
-ceara de orez(Rice (Oriza sativa) bran wax) - se obține prin separarea cerei de uleiul de orez. Există si ceara de orez obținută prin hidrogenarea uleiului. Are culoarea care variază de la galben la portocaliu, punctul de fuziune e de 70-83 grade celsius. Se folosește ca factor de consistență în produsele lipidice sau emolient în creme.
-ceara de soia (Hydrogenated soybean oil) - se obține prin hidrogenarea uleiului de soia. Culoare albă, se topește la circa 50 grade celsius, se folosește în special la fabricarea lumânărilor de masaj sau clasice, dar se utilizează și ca factor emolient în produse lipidice sau creme.
  Tipurile de cere florale se obțin în urma procesului de fabricare a absolutului floral. Particularitatea lor este aceea de a menține parfumul florii din care este extrasă. Au proprietăți protective, emoliente și parfumante, sunt folosite ca bază în crearea parfumurilor solide, dar se pot adăuga și în lumânările de masaj, balsamuri de buze sau creme ca agent parfumant.
-ceara de iasomie (Jasminum grandiflorum flower wax) - miros caracteristic de iasomie, culoare brun închis, punct de fuziune 53-59 grade celsius.
-ceara de mimoză (Acacia decurrens flower wax) - miros delicat de mimoză, culoare brun deschis, punct de fuziune 60-65 grade celsius.
-ceara de trandafir ( Rosa damascena flower wax) - miros caracteristic de trandafir, culoare galben închis, punct de fuziune 50-55 grade celsius.
-ceara de tuberoză (Polyanthes tuberosa flower wax) - miros caracteristic de tuberoză, culoare galben închis până la portocaliu, punct de fuziune 52-57 grade celsius.
  Cerurile hidrocarburice :
-parafina - amestec de purificat de hirocarburi solide extrase din petrol; se prezintă sub formă solidă, de culoare albă, se topește la 50-60 grade; factor de consistență;
-ceara microcristalină - amorfă, ceară din petrolat - se obține cu solvenți din reziduul de distilare al parafinei din petrol. Se topește la 54-82 grade celsius, este folosită în emulsii pentru a masca eventualele separații dintre fazele lipidice;
-ozocherite - ceară minerală, se extrage din bitumul care învelește zăcământul de petrol. e amorfă și maleabilă, se topește la 74-78 grade celsius, se aseamănă cu ceara de albine ca și plasticitate;
-cerezina - ceară minerală purificată, se susține că e ozocherite purificată, dar pare ozocherite la care s-a adăugat parafina. Se topește la 61-78 grade celsius, în amestecuri scade la minim riscul de sinereză      (separarea lichidelor dintr-un gel).
 În cosmetice evit produsele care conțin aceste tipuri de ceară pentru că sunt ocluzive, nu sunt dermocompatibile, sunt poluante și nedegradabile.
  Cerurile de sinteză:
-ceara bellina(Polyglyceryl-3-beeswax) - este formată prin modificarea cerei de albine (esterificarea acizilor grași, căpătând proprietăți hidrofile). Se folosește ca emulsifiant în producerea lipogelurilor, balsamurilor de corp, ca factor stabilizant al emulsiilor, agent de textură în produsele lipidice. Se topește la 63-67 grade celsius.  
-alcoolul cetilic (cetyl alcohol) - este produc prin esterificarea și hidroliza acizilor grași sau hidrogenarea catalitică a trigliceridelor uleiului de cocos. Se prezintă sub formă de perle sau fulgi de culoare albă, este folosit ca și co-emulsionant. Temperatura de fuziune 47-49 grade celsius.
-alcoolul cetilstearilico (cetearyl alcohol) - este format din unirea alcoolului cetilic cu alcoolul stearilic. Se prezintă sub formă de perle sau fulgi de culoare albă. Se folosește ca și co-emulsionant, se topește la 60 grade.
-stearina ( stearic acid) - este un acid carboxilic cu catenă saturată de atomi de carbon. Se prezintă sub formă de perle sau fulgi de culoare albă. Se folosește ca factor de consistență, de îngroșare în emulsii sau agent de textură. Se topește la 60 grade celsius.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu