joi, 17 aprilie 2014

Activele cosmetice - Ingrediente folosite în autoproducerea cosmeticelor în casă

  Activele cosmetice denumite și substanțe funcționale sunt ingrediente cu proprietăți specifice care vin introduse în produsele cosmetice. Aceste substanțe conferă produsului caracteristici și funcții cosmetice ca hidratante, nutriente, antiriduri, antiroșeață, normalizarea producției de sebum, fotoprotectiv.
  Substanțele funcționale sunt clasificate în : vegetale, chimice, biotehnologice și animali cu funcții hidratante, vitaminizante, deodorante și antitraspirante, fotoprotector, pigmentanți și depigmentanți, sebum-regulator, antiriduri, anticelulită și antivergeturi.
  Există o multitudine de active cosmetice și substanțe cosmetice, eu o să vă prezint pe cele mai uzate, cele mai ușor de găsit și de folosit. Nu vă consigliez cumpărarea activelor cu grad de dificultate ridicat în folosirea lor cum sunt acizii ( care cer o anumită experientă în folosirea lor ).
Alantoina se prezintă sub formă de pulbere fină, de culoare albă, inodoră. Se folosește ca hidratant, anti-roșeață, cicatrizant și împotriva îmbătrânirii. E folosită în aproape toate tipurile de cosmetice : creme, tonice, geluri, detergenți, deodorante și e compatibilă cu aproape toate celelalte active cosmetice.Poate fi încălzită până la 80 grade. E stabilă în pragul de pH 3-8 , e solubilă în apă, doza de uz e de 0,3 % , se introduce în faza apoasă .
Acidul hialuronic sau hialuronatul de sodiu - noi utilizăm hialuronatul de sodiu, adică sare de sodiu a acidului hialuronic.E un bipolimer care aparține familiei hidratanților barieră, împreună cu colagenul e responsabil de elasticitatea și rezistența pielii. Are efect hidratant, protector și de netezire a pielii. Se prezintă sub formă de pulbere albă, inodoră. Hialuronatul de sodiu e capabil de a îngloba până la zece mii de molecule de apă (se comportă ca un burete care absorbe apa), formează un gel dens. Se face un gel în soluție de 1 % - se formează gelul cu 1 gram de hialuronat și 98,5 grame de apă și 0,5 conservant. Acest gel se folosește ca atare în cosmetice în procent de 1-3%.
Aloe Vera (gelul de aloe) - planta din care se obține gelul e din varietatea Aloe Barbadensis. Proprietățile acestui gel : cicatrizant, calmant ( în cazul arsurilor, dar nu se aplică pe o rană deschisă deoarece ustură), antiinflamator, analgezic, nutritiv și hidratant lejer. Este potrivit tuturor tipurilor de piele, iar vara poate substitui crema de față. Gelul se obține gelificând sucul de aloe, pulpa plantei de aloe, sau cu pulbere de aloe liofilizată sau gel de aloe concentrat. Inconvenientul folosirii pulpei de aloe, e că se oxidează (devine de culoare roz), eu nu vă consiliez această metodă. Cu pulberea liofilizată 200:1, cu un gram de pulbere se obțin 200 g de gel, iar gelul de aloe concentrat de obicei se folosește 10:1, adică cu 10 g de gel concentrat se obțin 100 g de gel di Aloe Vera. Procentul de uz în produsele cosmetice e de 1-5 %.
Bisabololul - are proprietăți calmante, e obținut din uleiul esențial de mușețel, din care au extras, prin sinteză,
toate proprietățile calmante. Se prezintă sub formă lichidă, incoloră și inodoră. Procentul de uz e de 0,5 - 1%, se introduce în creme de față sau loțiuni după soare, în faza C. Pentru a fi introdus în tonice sau produse apoase trebuie mai întâi solubilizat.
Cafeina - substanță de origine vegetală, prezentă în cafea, ceai negru sau guarana. Se folosește în special în produsele anticelulită sau drenante, datorită proprietătilor lipolitice. Deasemenea are acțiune tonificantă asupra țesuturilor. Se folosește în cremele de față ca agent de fermitate sau în cremele/gelurile de ochi pentru a atenua pungile de sub ochi. Se prezintă sub formă de pulbere albă, inodoră. Procentajul de uz e de 0,5 % în creme de față/ochi și 1-2% în cremele și gelurile anticelulită. E solubilă în apă, în creme se introduce în faza apoasă ( pentru o dizolvare mai rapidă se recomandă încălzirea apei).
Coenzima Q 10( ubiquinone) - puternic antioxidant, cunoscut pentru proprietățile sale împotriva îmbătrânirii pielii, antioxidant și protejează pielea contra radicalilor liberi. Ajută la diminuirea ridurilor fine și la menținerea elasticității pielii. Se prezintă sub formă de pulbere de culoare portocalie sau sub formă lichidă, amestecat cu vitamina E și alt ulei . Procentul de uz pentru pulbere de 0,5 % iar pentru forma lichidă de 1-3%. Se adaugă în faza C.
Glicerina vegetale - umectant și hidratant, are proprietăți higroscopice ( păstrează apa in situ), ajută la menținerea hidratării pielii și a părului. Glicerina se poate introduce în aproape toate preparatele cosmetice, doza optimă de uz e de 2-8 %. Deasupra acestui prag de 8 %, glicerina se comportă în mod contrar, ducând la uscarea pielii . În doză mică glicerina absorbe apa din jur menținând pielea hidratată, în doze mari glicerina absoarbe apa din straturile pielii , în acest mod duce la deshidratarea și uscarea pielii.
MSM (metilsulfonilmetan) - este un compus organic sulfuros care se prezintă sub formă de pulbere albă, granuloasă . Este util în durerile articulare şi osoase, stimulează producţia de colagen, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Procentul de uz este 1-10%, se poate introduce în creme antirid, creme antireumatice, geluri şi balsamuri pentru dureri articulare, dar şi în produsele de îngrijire a părului cum ar fi şampoanele sau balsamurile de păr.
Niacinamida sau vitamina PP - se prezintă sub formă de pulbere albă, inodoră și solubilă în apă. Aceasta mărește numărul ceramidelor și a proteinelor-barieră. Îmbunătățește aspectul tenului gras și acneic reducând producerea de sebum și porii dilatați, deasemenea are proprietăți hidratante și calmante (inhibă inflamarea celulelor la nivelul pielii). Are proprietăți anti-îmbătrânire și limitează apariția ridurilor, iar recent s-a observat că ajută la reducerea petelor pigmentare. Procentul de uz e de 1-2 % pentru un efect hidratant și calmant, iar 3-4 % pentru un efect exfoliant și depigmentar. 
Pantenolul - e o formă stabila a vitaminei B5 . În interiorul pielii vine transformat în acid pantotenic chemat și ”vitamina frumuseții”, favorizează hidratarea, deoarece pătrunde în stratele profunde ale pielii și fixează apa. Pantenolul favorizează metabolismul energetic al celulelor cutanate și le stimulează creșterea. Exercită o funcție calmantă și tămaduitoare în cazul eritemelor solare. Asupra părului, datorită capacității de a fixa apa, aduce beneficii părului deteriorat, uscat și a vârfurilor despicate. Se prezintă sub formă de lichid, incolor,se găsește în soluție de 75 %. În produsele cosmetice se folosește în procent de 2 - 3 %.
Piatra de alaun (potassium alum) - e un cristal natural cunoscut pentru proprietățile astringente, antibac-teriene și hemostatice. Este un deodorant mineral natural, e hipoalergen, economic și nu lasă urme pe haine. Se prezintă sub formă solidă ( normala piatra de alaun care se folosește ca atare în locul deodorantului) sau sub formă de pulbere ( obținută prin măcinarea pietrei). Pulberea se folosește în procent de 3-5 % pentru producerea deodorantelor solide sau în gel, 0,5-2% în producerea tonicelor, aftershave, creme, geluri sau soluții antibacteriene.
Proteine hidrolizate de grâu, lapte, soia, ovăz - sunt proteine obținute prin hidroliza enzimatică controlată. La nivelul pielii rezultă hidratante, lejer protective. Introduse în șampoane și detergenții de față au funcție protectivă, împiedicând acțiunea excesiv de degrasantă a tensioactivilor, fiind introduse în formulările ”mild”. Introduse în șampoane și balsamuri formează o peliculă protectivă la nivelul părului ce durează până la următoarea spălare.Se prezintă sub formă lichidă, mai puțin proteinele de lapte care sunt sub formă de pulbere. Culoarea și mirosul diferă la fiecare proteină în parte. Procentul de uz e de 2- 10 %, se introduc în faza apoasă.
   Desigur sunt mult mai multe active cosmetice, acestea sunt cele mai utilizate de mine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu