vineri, 25 aprilie 2014

Uleiurile vegetale - proprietățile lor cosmetice

  Uleiurile sunt formate din trigliceride ( trei molecule de acizi grași legate de o moleculă de glicerol) și o mică parte de insaponificabil ( are proprietăți cosmetice prețioase), care diferă la fiecare ulei. Acizii grași pot fi saturați ( nu conțin legături duble) ca palmitic, stearic, miristic sau nesaturați ca linoleic, oleic.
  Comparația uleiurilor se face după conținutul de acizi grași, compoziția de antioxidanți și fitosteroli, adică comparația se face la nivel funcțional. Se diferențiază între ele prin indicele de iodio, indicele de saponificare și insaponificabil.
Indicele de iodio determină cantitatea de legături duble prezentă în acizii grași. Cu cât e mai mare numărul de iodio, cu atât uleiul e mai fluid dar și mai vulnerabil la oxidare ( râncezire).
Indicele de saponificare reprezintă cantitatea exprimată în miligrami de hidroxid de potasiu necesară pentru a saponifica un gram de ulei. E folosit ca indice al greutății moleculare medii al esterilor de acizi grași al eșantionului. Major e numarul de saponificare, greutatea moleculare e mai mică și lanțul acizilor grași e mai scurt.
Insaponificabilul sau procentul de insaponificabil al unui ulei e constituit din steroli, hidrocarburi, alifatice, alcooli triterpenici, tocoferoli și alți compuși non gliceridici care se găsesc în mod natural în substanțele grase. Numărul de insaponificabil variază la fiecare ulei în parte și este un parametru important în alegerea uleiului pentru a-l introduce într-un produs cosmetic.
Densitatea g/ml reprezintă raportul dintre masa și volumul unei substanțe. Fiecare ulei are o densitate specifică, care diferențiază uleiurile între lejere, medii și grele.
  Uleiurile vegetale sunt mai întâi de toate uleiuri, adică sunt substanțe lipidice grase și unte, NU trebuie să credeți la toate descrierile despre proprietățile miraculoase ale uleiului. Toate uleiurile sunt emoliente, dar aplicate pure pe piele tind să usuce pielea. Pentru a hidrata trebuie să i se alăture o cotă apoasă, de aceea se recomandă de a aplica uleiul pe pielea umedă, pentru că evită evaporarea apei la nivel cutanat, în acest mod se menținea hidratarea pielii.
  Vă scriu o mică descriere a uleiurilor vegetale, sper să vă fie utilă.

Abyssinica (Crambe abyssinica) - ulei cu conținut mare de acid erucic. Este un ulei foarte lejer, este folosit ca substitut al uleiurilor volatile siliconice.
Açai (Euterpe Oleracea Fruit Oil) - ulei cu proprietăți antioxidante, conține polifenoli și fitosteroni.
Afine ( Vaccinium myrtillus) - similar cu uleiul de merișor, ca toate celelalte uleiuri din familia ”berry” au proprietăți antioxidante.
Alune (Corylus avellana)- se folosește ca substitut al uleiului de migdale, piersică sau caise. Conține acizi grași, vitamina E și fitosteroli.
Amarant (Amaranthus caudatus)- ulei cu cantitate mare de squalene ( 6%) , nu are proprietăți particulare. Similar cu uleiul de germeni de grâu.
Andiroba (Carapa guianensis)- ulei cu preponderent oleic, conține limonoide cu proprietăți insecticide.
Argan (Argania spinosa) -  proprietăți nutritive și regenerante, adapt ca antiriduri, e similar cu uleiul de susan sau orez. Are un miros puternic, care poate rezulta neplăcut.
Avocado (Persea gratissima)- conține insaponificabili, nutritiv și regenerant, uleiul nerafinat e verde închis. Penetrează în profunzime, bun anti-riduri.
Babassu (Orbignya oleifera)- similar cu uleiul de cocos. Se folosește ca ulei de masaj sau pentru îngrijirea părului.
Baobab (Adansonia digitata)- ulei cu mult palmitic ( 23 %) , similar cu uleiul de avocado, andiroba, amaranth, bumbac. Nu are proprietăți particulare. Este considerat toxic şi cancerogen din cauza conţinutului de CPFA ( acizi graşi ciclopropenoici).
Broccoli (Brassica oleracea italica)- ulei similar cu uleiul de abyssinica. Ulei foarte lejer, similar uleiurilor siliconice.
Bumbac (Gossypium herbaceum)- conține mult linoleic dar și palmitic. Proprietăți calmante și emoliente. Rezistent la oxidare.
Cafea verde (Coffea Arabica (Coffee) Seed Oil)- conține fitosteroli în procent mic. Ca și conținut de oleic și linoleic e similar uleiului de susan sau orez. Proprietăți tonificante, folosite ca anti-celulitic.
Camelia (Camellia sinensis)-  ulei exotic, se poate substitui cu uleiul de alune. Nu are proprietăți particulare.
Cireș (Cherry Kernel oil)- ulei cu conținut mare de linoleic, conține alfa-eleostearico ( 12%). Proprietăți purificante și astringente.
Cocos ( Cocos nucifera)- la temperaturi sub 20 grade se prezintă sub formă solidă. Are un procent mare de acizi grași cu lanț scurt, de aceea poate fi iritant.
Fistic (Pistacia vera) - conținut mare de oleic, similar cu uleiul de migdale, piersică, caise, prune. Uleiul nerafinat are culoare verde și miros specific. 
Floarea soarelui ( Helianthus annuus)- conține acid oleic și linoleic. Nu are proprietăți particulare. Costă puțin, de aceea e utilizat în multe cosmetice.
Germeni de grâu (Triticum vulgare)- conținut mare de linoleic, vitamina E , fitosteroli și insaponificabili.
GLA - uleiuri cu acid gamma linoleic. Fac parte uleiul de limba mielului (Borago officinalis - 24%), primula (Oenothera biennis - 9%) și coacăze negre (Ribes nigrum - 13%). Se oxidează cu facilitate. Sunt uleiuri curative, emoliente și ajută împotriva îmbătrânirii precoce.
Jojoba (Simmondsia chinensis)- ca și compoziție a acizilor grași e o ceară fluidă. Rezultă a fi emolientă, hidratantă, anti-inflamator, restructuratoare a pielii uscate. Adaptă pentru toate tipurile de ten, chiar și cel gras, împiedică formarea punctelor negre. Nu se oxidează.
Macadamia ( Macadamia integrifolia)- conține mult palmitic, nu se aseamănă cu nici un alt ulei. Nutritiv, emolient, se absoarbe cu ușurintă, optim pentru pielea matură.
Măceșe, Rosa mosqueta ( Rosa rubiginosa, R. canina, R moschata) - conține vitamina A sub formă de tretinoin și carotenoidi. Stimulează regenerarea țesuturilor, bun tonificant și elasticizant, eficient în cazul cicatricilor și a vergeturilor. Adapt pentru pielea uscată și sensibilă, pentru tenul gras folosit în exces poate rezulta comedogenic.
Măsline (Olea europea) - cel mai nutritiv este uleiul de măsline virgin presat la rece. Vâscos, de culoare verde închis, bogat în proteine, minerale acizi grași esențiali. Optim ca anti-riduri, e emolient și cicatrizant.  
Meadowfoam (Limnanthes alba)- e unul din uleiurile vegetale cele mai stabile, similar cu jojoba ( acid eicosenoic) .
Merișor (Vaccinium macrocarpon)- are conținutul de tocotrienol cel mai mare dintre toate uleiurile vegetale. Are proprietăți antioxidante.
Neem (Azaridachta indica) - are proprietăți antibacterice și anti-microbice. Se folosește pentru tenurile grase, acneice, împotriva mătreții. Miros neplăcut.
Nucă braziliană (Bertholletia excelsa)- Ulei uscat, conține acizi grași, vitamina E, fitosteroli. Nu are proprietăți particulare.
Orez (Oryza sativa)- conține acid oleic și linoleic. Asemănător cu uleiurile de susan și argan.
Pepene verde (Citrullus Vulgaris) - ulei lejer, uscat, se absoarbe rapid, continut mare de linoleic, nu are proprietăți particulare.
Prunus - din această famile face parte uleiurile de migdale, sâmbure de piersică, caise și prune. Bogați in acid oleic.
Porumb ( Zea mays)- conținut mare de linoleic, insaponificabili și vitamina E. Rezistent la oxidare.
Ricin ( Ricinus communis) - conține acid ricinoleic. Ulei dens, proprietăți protective pentru păr și buze.
Rodie(Punica granatum) - singurul ulei cu mare conținut de acid punicic, foarte nutrient și penetrant.
Soia (Glycine max) -  conținut mare de linoleic.
Șofrănel ( Carthamus tinctorius)- mare conținut de linoleic, ulei uscat, similar cu uleiul de primulă. Destul de rezistent la oxidare.
Kiwi (Actinidia chinensis)- conținut mare de linoleic. Conține omega 3, fitosteroli și vitamina E. Proprietăți emoliente și hidratante.

P.S. Lista o actualizez când obțin informații noi.
Tabel cu densitatea uleiurilor, numărul de iodiu și insaponificabilUlei vegetal
Densitate g/ml
Insaponificabil
Număr de iodiu
Vâscozitate
Dicaprilyl ether
0,808

95,0
 Fluid lejer
Ottil dodecanol
0,840

0,5
 Fluid lejer
Jojoba
0,865
50,0
85,0
 Fluid
Dicaprilyl carbonat
0,895


Fluid lejer
Argan
0,913
1,5
97,5
Mediu
Primula(ciuboțica cucului)
0,913
1,0
150,0
Fluid înspre mediu
Migdale dulci
0,913
1,0
100,0
Mediu
Măsline
0,913
1,5
84,5
Mediu înspre dens
Sâmbure de piersică
0,914
1,5
105,0

Cocos
0,915
1,0
9,3

Limba mielului
0,915
2,0
140,0
Fluid
Macadamia
0,915
1,5
75,0
Dens
Alune
0,915
1,0
92,5
Fluid înspre mediu
Sâmbure de caisă
0,915
1,0
102,5

Palmier
0,915
2,0
53,0

Babassu
0,916
1,8
18,0

Avocado
0,918
3,0
85,0
Mediu
Tărâțe de orez (orez)
0,918
4,0
96,5
Mediu
Cânepă
0,919
2,0
150,0
Mediu
Susan
0,919
1,8
112,0
Mediu înspre dens
Rapiță
0,920
2,0
116,0
Mediu
Germeni de porumb
0,920
3,0
120,0

Semințe dovleac
0,920Ottil dodecanol lactat
0,920

2,0
Fluid lejer
Germeni de grâu
0,921
1,9
121,0
Vâscos
Floarea soarelui
0,921
1,5
132,5
Fluid
Șofrănel
0,921
1,5
144,0
Fluid
Neem
0,921
2,0
75,0
Mediu
Bumbac
0,923
1,5
103,5
Mediu
Coacăze negre
0,925
1,0
177,5
Mediu
Măceșe (rosa canina)
0,925
1,0
175,0
Fluid înspre mediu
Soia
0,925
1,5
135,0
Fluid
Sâmburi de struguri
0,925
2,0
137,5
Fluid
In
0,929
1,5
185,0
Mediu
Caprilic capric trigliceride
0,945
0,5
1,0
Dens
Vitamina E acetată
0,960


Vâscos
Vitamina E pură
0,960


Dens
Ricin
0,962
0,8
88,5
Vâscos

Unt de shea
0,910


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu