duminică, 25 mai 2014

Tipurile de piele și îngrijirea lor

   Primul pas în îngrijirea pielii e identificarea tipului de piele şi înţelegerea exigenţelelor fiecărui tip de piele. Clasificarea tipului de ten se face în functie de câteva caracteristici, iar descoperirea tipologiei implică conservarea pielii sănătoasă şi tânără pentru mai mult timp.
  Pielea normală-mixtă: e tipul de ten cel mai comun. Obrazii şi conturul ochilor tind să fie  deshidrataţi, pe când fruntea, nasul şi bărbia ( zona T ) au o hidratare normală. Zona T prezintă mai multe glande sebacee, ceea ce ajută la menţinerea hidratării. Pielea normală-mixtă are nevoie de hidratare în zonele uscate, mai ales în perioada de iarna. Trebuie evitate cremele grase sau nutriente deoarece tind să lucideze zona T, cel mai bine e alegerea cremelor şi loţiunilor usoare, a gelurilor hidratante, mai ales vara când glandele sebacee sunt mai active. Uleiurile esenţiale adapte : muşeţel, trandafir, geraniu, iasomie, ylang-ylang, lavandă, portocal. Dintre uleiurile vegetale se pot folosi aproape toate.
  Pielea uscată: în general e subţire şi opacă. După spălare prezintă senzaţia de tragere, întindere. Câteodata la suprafaţa pielea prezintă descuamarea evidentă. E foarte sensibilă la frig, vânt şi razele soarelui. Îngrijirea pielii uscate trebuie făcută cu produse delicate, nutrită şi hidratata cu creme bogate în nutrienţi. Utilă este şi integrarea în alimentaţie a acizilor graşi polisaturati ca omega 6 ( conţinuţi în uleiul de limba mielului şi primulă), care din sistemul digestiv ajung în epidermă, unde reintegreaza ceramidele şi împiedică pierderea de apă la nivel cutanat. Uleiurile esenţiale adapte : muşeţel, sandal, iasomie, patchouli, geraniu, salvia, trandafir, ylang-ylang. Dintre uleiurile vegetale benefice sunt uleiul din germeni de grâu, uleiul de rosa mosqueta, uleiul de măsline, uleiul de avocado, uleiul de in, untul de shea.
 Pielea grasă: se recunoaste după aspectul lucios al pielii, datorată excesului de sebum produs de glandele sebacee. E predispusă la formarea coşurilor, impurităţilor şi a punctelor negre. Este sensibilă la factori externi, soarele, alcoolul şi alimentaţia bogată în grăsimi animale duc la producerea în exces a sebumului. Pielea grasa necesită detergerea regulată şi eficienta şi folosirea de substanţe astringente. Alimentaţia are un rol important, se consiliază introducerea în dietă de alimente bogate în vitamine, minerale şi produse de origine vegetala. Produsele de îngrijire trebuie să fie hidratante, sub forma loţiunilor lejere şi a gelurilor purificatoare.Uleiurile esenţiale adapte : bergamot, lămâie, lavandă, chiparos, ienupăr, portocal, cedru, rozmarin, tea-tree, eucalipt. Dintre uleiurile vegetale e bun uleiul de neem care are proprietăţi antiseboroice, dar şi uleiurile lejere ca jojoba sau esteri.
 Pielea îmbătrânită: prezintă semne evidente ale îmbătrânirii : pierderea tonusului şi elasticităţii, deshidratarea, riduri şi pete pigmentare. Pentru îngrijire are nevoie de spălare delicată, creme şi sieruri anti-rid, care au în compoziţia lor ingrediente care contrasteaza îmbătrânirea celulară. Una din caracteristicile procesului de îmbătrânire constă în încetinirea schimbării cheratinocitelor la nivelul pielii, acumulând celule vechi. Uleiurile esenţiale adapte : incens, sandal, flori de protocal, iasomie, trandafir, lavandă. Uleiurile vegetale care au proprităţi împotriva îmbătrânirii premature a pielii sunt : uleiul de argan, de rosa mosqueta, limba mielului, primulă, coacăze negre, macadamia.
 Pielea sensibilă: tinde să devină roşie mai ales la schimbările bruşte de temperatură ( de la cald la rece sau invers). E sensibilă la razele solare. La început roşeaţa e reversibilă, înrăutaţirea se notează când capilarele rămân evidente: în acest caz se trateaza de couperose . Pentru îngrijirea pielii sensibile e important a nu o stresa cu detergenţi agresivi, cu apa prea rece sau prea calda, cu trecerea bruscă din ambiente calde în ambiente reci, expunerea excesivă la soare, mai ales fără protecţie solară. Este importantă hidratarea, utilizarea cremelor cu activi anti-roseaţă, dar şi evitarea fumului, alcolului şi a ciocolatei, care măresc fenomenul de roşeaţă. Uleiurile esenţiale adapte sunt : muşeţel, trandafir, lămâie, chiparos, pin. Uleiurile vegetale adapte sunt jojoba, avocado, limba mielului, primulă, germeni de grâu, rosa mosqueta. Sunt utile şi extractele vegetale care ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine ca extractul de viţă roşie sau extracte care ajută la calmarea pielii ca extractul de ovăz sau lemn-dulce.

Sursă imagine larasbeautybible.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu