sâmbătă, 31 mai 2014

Cum se formulează un produs cosmetic handmade!

  Produsele cosmetice handmade sau făcute în casă se formulează după anumite reguli, care ţin de procentele de uz al fiecărui ingredient, de împărţirea în faze, respectarea acestora dar se ţine cont de incompatibilităţi de orice tip.
  Reţetele se exprimă întotdeauna în grame, iar suma lor trebuie să fie 100! Motivul este că măsurarea şi cântărirea ingredientelor cu ajutorul linguriţei sau a altui instrument de dozaj poate varia la fiecare persoană care face reţeta, în acest mod poate varia şi rezultatul obţinut, mai ales în cazul reţetelor care cer o precizie majoră.
  Unica soluţie pentru obţinerea rezultatelor optime este măsurarea în grame.
 Pentru formularea unei creme: reţetele se divid în faze, se încălzesc separat apa cu gelificanţii pe de o parte şi emulsionanţii cu substanţele grase pe altă parte. Acestea se încălzesc la bain-marie, într-un pahar berzelius, sau alt recipient care rezistă la temperaturi înalte. Apa cu gelificanţii se pot încălzi câteva secunde în microonde. Temperatura la care trebuie unite este în jurul a 70-75 ° C.
  Faza A este cea apoasă care conţine apa, gelificanţii şi orice alt ingredient care l-aţi introdus în recipient.
  Faza B conţine toate substanţele grase şi emulsionanţii care le încălziţi împreună.
  Faza C conţine toate substanţele nu pot fi încălzite sau care îşi pierd proprietăţile atunci când sunt expuse la temperaturi înalte; se introduc când emulsia s-a răcit. În faza C se introduce conservantul. Acest procediment se foloseşte şi pentru balsamele de păr şi pentru orice altă emulsie în cremă.
 Pentru formularea şampoanelor şi a detergenţilor nu există o formulare precisă de trei faze, ci ingredientele de adaugă unul după altul. Într-un pahar de măsurat se cântăresc surfactanţii, se adaugă apa, activele cometice, conervantul, uleiurile esenţiale sau parfumul cosmetic. Dacă ne place putem să colorăm cu puţin colorant alimentar.
 Se scrie întotdeuna numele INCI al ingredientului introdus în cremă, nu denumirea dată de producător, deoarece poate varia de la un producător la altul.
  Pentru formularea unu

Exemplu : reţeta unei creme de faţă

Faza A
Apa - 75,9
Guma xanthan -  0,5
Glicerina - 3

Faza B
Metilglucosio sesquistearato - 3
Cetilic alcohol - 2
Ulei de jojoba -2
Ulei de avocado -2
Ulei de macadamia -2
Unt de shea -2

Faza C
Pantenol - 2
Proteine de grâu -2
Gel aloe vera -3
Cosgard - 0,6

2 comentarii:

  1. Buna! Cu ce se pot inlocui Metilglucosio sesquistearato - 3
    Cetilic alcohol - 2, in Romania nu se prea gasesc. Mersic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Pentru a inlocui emulsifiantul si co-emulsifiantul ar fi ideal inlocuirea cu un emulsifiant unic care nu are nevoie de alte "ajutoare" pentru a crea o crema, de exemplu olivem (inci Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate). In Romania sunt mai multe site-uri unde se pot gasi emulsifianti, dar si alte ingrediente cosmetice. Sper ca va e de folos raspunsul meu. O seara buna!

      Ștergere