marți, 6 mai 2014

Pulberi cosmetice - argila, oxid de zinc, bioxid de titan, oxizi, pigmenți minerali colorați, pulberi pentru make-up

  Argila este o rocă sedimentara cu granulație fină ( < 2 µm) constituită preponderent din alumino-silicați hidrați aparținând filosilicaților. În cosmetică e folosită mai ales pentru măștile de față, dar poate fi introdusă și în alte preparate cosmetice.
  Toate tipurile de argilă, dacă sunt pure, au proprietăți terapeutice și cosmetice. Acțiunea cosmetică a argilei asupra pielli e de exfoliere, îndepărtând celulele moarte odată cu spălarea măștii. Folosirea măștilor cu argilă sunt optime pentru pielile cu eczeme, furunculi, inflamații, puncte negre, coșuri deorece sunt capabile de a absorbi toxinele și a purifica pielea.
  Tipurile de argile prezente în comerț:
-argila verde - conține fier, ceea ce îi dă culoarea verde, are proprietăți absorbente și antitoxice;
-argila albă sau caolin - are proprietăți opacizante și absorbente, este cea mai folosită pentru cosmetice;
-argila roz - este indicată pentru tenurile sensibile și iritate, conține multe oligominerale;
-argila galbenă - conține un procent mare de cupru, ceea ce îi dă culoare galbenă, e indicată pentru tenul gras și acneic;
-argila roșie - conține fier, e indicată pentru stimularea circulației și riabsorbirea lichidelor în exces și a toxinelor;
-argila blu - se folosește sub formă de cataplasme pentru dureri musculare și articulare, dar și ca maști pentru controlarea excesului de sebum;
-argila bej sau ghassoul - e o argilă saponiferă, se folosește pentru pielea capului, împotriva descuamării, redând tonicitatea părului, e indicată și pentru pielea uscată.

  Oxidul de zinc - este un compus chimic anorganic ( ZnO), se prezintă sub formă de pulbere inodoră de culoare albă. Are proprietăți antiiritative, antiinflamatoare. Este folosit în produsele pentru pielea cu probleme, dar și în produsele de make-up. NU ESTE UN FILTRU SOLAR!

 Bioxidul de titan - este o pulbere cristalină de culoare albă. Se folosește ca bază pentru produsele de machiaj, pulbere riempitivă, colorant. Are putere de acoperire mare, dar folosit singur blochează alunecarea produselor de machiaj. Doar bioxidul de titan nano este filtru solar.

 Stearat de magneziu - este o pulbere fină de culoare albă, de origine vegetală. Vine utilizată ca filler în produsele de machiaj, dând o senzație mătăsoasă și ușurează întinderea acestora. Nu acoperă foarte mult dacă este folosită singură.

 Sericit cerat - este o pulbere minerală de culoare albă care face parte din grupul silicaților. Este folosit ca filler în produsele de machiaj, dar și în prepararea pigmenților minerali colorați. Există sericitul cerat alb opac sau lucios.

Amidon - este o pulbere vegetală legeră, care poate fi obținută din porumb, orez sau alte vegetale. Are putere de absorbție mare, este folosit ca pudră deoarece menține pielea uscată pentru mult timp și îi conferă o atingere mătăsoasă.

Oxizii ( pigmenții mați)- sunt compuși anorganici, rezultați din combinația oxigenului cu metalele. Se prezintă sub formă de pulbere, colorează foarte mult. Cei mai cunoscuți sunt oxizii de fier care au culorile galben, roșu și negru, urmează oxidul de crom care are culoare verde, ultramarinii dau culoarea albastră, roz și violet. Acești pigmenți se obțin în laborator. Sunt coloranții de bază pentru crearea produselor de machiaj.

Pigmenții colorați - sunt un amestec între mica ( mineral transparent și strălucitor ) și oxizi sau ultramarine. Se găsesc într-o gamă largă de culori. Nu sunt solubile în apă sau ulei, acest lucru le fac dificil de compactat, în schimb se pot folosi ca atare ca și colorant cosmetic. Pentru a își păstra strălucirea nu se recomandă trecerea lor în grinder.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu