miercuri, 28 mai 2014

Apele florale şi proprietatile lor cosmetice!

 Apele florale sunt subprodusul obţinut din distilarea uleiurilor esenţiale, de la care au preluat parfumul, chiar dacă cea mai mare parte a rămas în uleiul esenţial, şi o parte din principiile active. În cosmetică cele mai uzate sunt apele florale de trandafir şi flori de portocal pentru parfumul lor, dar şi apa de hamamelis pentru proprietăţile astringente.
 Apele florale pot fi baza perfectă pentru cosmetice sau pot fi utilizaţi puri pe piele. Sunt optimi ca tonic, pentru reîmprospătarea, îndepărtarea impurităţilor sau decongestionarea ochilor umflaţi sau obosiţi. Deasemenea pot fi folositi ca fază apoasă în crearea gelurilor, sprayurilor, cremelor emulsionate la rece, deodorante, şampoane, geluri de duş.
 În comerţ se găsesc o multitudine de ape florale, tentaţia de a le cumpăra e mare, dar cum am spus şi în cazul uleiurilor vegetale, nu trebuie să luăm ca literă de lege descrierile producătorilor despre efectele miraculoase asupra pielii ale apelor florale vândute de ei. Principiile active care le conţin nu echivalează ca beneficii ca acelea a uleiului esenţial analog apei florale, deci pentru a avea efecte asupra pielii este mai bine să cumpărăm un ulei esenţial pentru a introduce în cosmeticele noastre.
 Dintre apele florale care au beneficii aspra pielii sunt apa de hamamelis care are proprietăţi astringente, dar aplicată pură pe piele poate provoca iritaţii, apele de trandafir (toate tipurile de piele), flori de portocal (piele uscată) şi lavandă (piele grasă) pot substitui tonicul, apa de cimbru şi salvie au rol anti-microbian, iar apa de mentă este antisudorific şi improspătoare. Trebuie să ne amintim ca apele florale au un pH acid, aplicarea pură pe piele poate duce la usturimi şi la sensibilizarea ei.

Albăstrele - calmează şi regenerează pielea, adaptă pentru pielea sensibilă, devitalizată, calmantă pentru pielea iritată cu rozacee. Optimă pentru calmarea ochilor obosiţi, inflamaţi.
Flori de portocal (Neroli) -  tonificantă, calmantă, regenerează epiderma. Adaptă pentru pielea uscată şi/sau delicată, pentru pielea delicată a copiilor.
Hamamelis - astringent, tonificant şi hidratant. Adaptă pentru pielea grasă, cu puncte negre şi pori dilataţi, dar este bună şi pentru pielea cu rozacee. Optimă şi după ras, deoarece închide porii şi calmează pielea iritată.
Lavanda - calmantă, liniştitoare şi decongestionantă. Adaptă pentru pielea grasă, dar şi după expunerea la soare şi are efect calmant asupra sistemului nervos central.
Muşeţel - proprietăţi regenerante, calmantă, anti-roşeaţă. Este utilă în cazul inflamaţiei ochilor, eczeme, psoriazis.
Salvia - tonificantă, antibacterică şi răcoritoare. Adaptă pentru pielea grasă şi impură, ajută la reducerea transpiraţiei.
Trandafir - tonifică, calmează şi purifică epiderma. Adaptă pentru pielea sensibilă, dar şi pentru pielea grasă şi impură. Asupra pielii are efect tonificant, antiage şi întinde ridurile fine.

Imagini preluate de pe site-ul www.elemental.eu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu