vineri, 16 martie 2018

Uleiurile minerale - petrolaţii, parafina şi uleiul de vaselină - riscuri dermatologice?

   Aşa cum deducem din denumirea lor uleiurile minerale sunt produşi derivaţi din rafinarea petrolului. Se obţin prin distilarea sau fracţionarea produselor rămase în urma extracţiei petrolului, sunt compuşi anorganici constituiţi din alcani cu lanţuri lungi de carbon.
  Denumirile prin care găsim în cosmetice uleiurile minerale sunt:
-paraffinum liquidum;
-petrolatum;
-vaseline;
-mineral oil;
-ozokerite;
-ceresin;
-cera microcristalin;
  Începem cu a scrie câteva cuvinte despre aceste ingrediente:
-cera microcristalină este o ceară obţinută din distilarea şi fracţionarea petrolului, este inodoră, insaporă nu râncezeşte nefiind de origine vegetală sau animală. Are punctul de topire înalt, de aceea se foloseşte pentru a da consistenţă rujurilor şi a produselor în stick. Costul mic şi faptul că este inalterabilă sunt motive pentru care este folosită în cosmetice pe scară largă.
-paraffinum liquidum sau parafina este un amestec de hidrocarburi, are aspect de ceară, se foloseşte in multe produse pentru că măreşte vâscozitatea şi dă un aparent sens de catifelare. Compusul său anorganic nu îi permite interferenţa cu epiderma, rămânând la suprafaţa pielii împiedicând evaporarea apei din piele. Tocmai acest fapt nu lasă pielea să respire şi provoacă apariţia coşurilor şi a punctelor negre.
-petrolatum sau uleiul de vaselină este un gel obţinut din rafinarea petrolului. Se foloseste în creme, uleiuri hidratante, balsamuri, rujuri sau balsamuri de buze.  Din punct de vedere chimic nu se oxidează, este foarte stabil, nu râncezeşte, nu reacţionează cu alte substanţe chimice deci produsele se conservă pentru foarte mult timp fără a se altera. Nu are nici o proprietate nutritivă, chiar dacă filmul care îl creează la suprafaţa pielii atunci când este aplicat dă impresia de piele hidratată.
- ozokerite este o ceară minerală obţinută din tratamentul chimic al deşeurilor bituminoase cu acid sulfuric.  Are punctul de topire de 58 grade pâno la 80 grade, este folosită în substituţia cerei de albine;
-cerizina este obţinută prin purificarea ozokeritei. Se foloseşte pentru reducere sineresei dintre uleiuri.(precipitarea unor uleiuri în prezenţa altor uleiuri).

  În Uniunea Europeană petrolatum şi paraffinum sunt inserite în categoria substanţelor cancerigene de gradul II, deci doar dacă conţin impurităţi. În cosmetică se folosesc paraffinum şi petrolatum doar de gradul FU, fără impurităţi, sigure pentru siguranţa consumatorilor.
  În concluzie ca şi în cazul siliconilor uleiurile minerale nu sunt dermocompatibile, creează un film la suprafaţa pielii care creează mirajul unei pieli hidratate, poate înrăutăţi problemele pielii cum ar fi punctele negre. Împiedică transpiraţia naturală, eliminarea bacteriilor prin sudoare, ceea ce produce la proliferarea bacteriilor sub filmul lipidic care îl formează la suprafaţa pielii.

parafina galbena vs parafina alba FU

sursa: https://lola.mondoweb.net/viewtopic.php?f=17&t=6816
          http://forum.promiseland.it/viewtopic.php?t=12808&postdays=0&postorder=asc&start=0
          http://www.abc-cosmetici.it/conoscere-i-cosmetici/glossario/p/paraffina-liquida/
          Nadia Tadioli Senza trucco

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu