joi, 22 martie 2018

Cosmetice gluten free - avem nevoie?

  O întrebare des întâlnită în cazul persoanelor cu boală celiacă sau intolerante la gluten. Sunt foarte multe persoane care racomanda cosmeticele gluten free, de frica contaminării cu gluten, şi în consecinţă de evitarea stărilor de rău provocate.
  Vedem şi promtitudinea caselor cosmetice în a eticheta gluten free produse cosmetice, din strategia de marketing, pentru a vinde produse mizând pe naivitatea consumatorilor.
  Este demonstrat că detergenţii şi cosmeticele chiar dacă conţin gluten , nu sunt nocive pentru celiaci sau persoanele cu dermatita herpetiformă de origine celiacă, deoarece utilizarea lor este topică şi nu implică nici un contact cu mucoasa intestinală. În acest caz specificicaţia gluten free nu este necesară şi cosmeticele fără eticheta specifică nu sunt periculoase pentru cei cu boala celiacă sau intoleranţă la gluten.
  Haideti să vedem ce este glutenul : este o proteină din cereale care se găseşte în grâu, dat şi în orz, secară, alac, grâu kamut. Prolamina este fracţiunea proteică din gluten responsabilă de efectul toxic al glutenului în cazul persoanelor cu boală celiacă sau intolerante la gluten.
  Consumul de cereale cu gluten provoacă reacţii adverse în pesoanele cu boală celiacă, care duc la grave daune ale mucoasei intestinale, ducând la atrofia vililor intestinali. Despre daunele provocate vă las acest link despre celiachia în care vă puteţi informa  eu prefer să scriu despre glutenul din ingredientele cosmetice şi implicit din cosmeticele pe care le folosim.
  Este confermat că celiacii şi persoanele intolerante la gluten pot avea reacţii adverse dacă consumă alimente contaminate, şi se crede că se poate înghiţi mici cantităţi de gluten din produsele cosmetice.
  Produsele cosmetice care vin în contact cu gura: rujurile, balsamurile de buze, pasta de dinţi, apa de gură , chiar şi cremele de faţă sau mâini vin publicizate ca şi posibile purtatătoare de contaminare şi trebuie folosite doar cele gluten free.
  Trebuie specificat că toate cosmeticele sunt produse într-un laborator aseptic nu într-o hală care prelucrează cereale deci nu poate exista contaminare cu gluten. Produsele cosmetice pot conşine gluten doar dacă în compoziţia lor vine introdusa făina din cereale care conţin gluten, dar şi în acest caz sunt foarte puţine produse care pot conţine gluten, de obicei se poate găsi în săpunuri tradizionale (cele făcute cu sodă, dar în acest caz soda denaturează proteinele), în scrub-uri sau mască pentru faţă sau corp (fiind produse care se clătesc e irelevant conţinutul de gluten), produse pentru curăţenia casei (şi în acest caz putem spune că este irelevant deoarece nu ingerăm aceste produse).
   Ingredientele cosmetice chiar dacă sunt procesate din grâu, orz sau ovăz nu conţin gluten deoarece prin procesul de rafinare vin descompuse proteinele, deci eliminate prolamina şi gliadina şi se folosesc doar elementele cu funcţie cosmetică. De exemplu uleiul de germeni de grâu nu conţine gluten, vitamina E extrasă din germenii de grâu nu conţine gluten, proteinele hidrolizate de grâu sau ovăz sunt private de gluten în urma procesului de hidroliză.
  În orice caz contaminarea prin produse cosmetice este minimă şi nu creează probleme, vorbim de ppm ( parte per milion), este aceeaşi ca în cazul berii fără alcool sau al produselor de patiserie cu amidon de grâu deglutinat, care sunt consentite în cazul persoanelor celiache deoarece conţin până în 20 ppm gluten.
  Studiile au demonstrat că produsele cosmetice chiar dacă conţin gluten nu sunt periculoase pentru dieta fără gluten ( am scris şi mai sus, ma scuz pentru repetiţie) şi au demonstrat că marca gluten free de pe etichetă poate fi evitată deoarece e inutilă, este doar o strategie de marketing pentru a vinde       ( bazându-se pe naivitatea consumatorilor).



surse:
http://www.celiachia.it/menu/faq.aspx?idcat=14&idfaq=65
http://www.celiachia.it/public/bo/upload/comunicazione/documenti/cosmetici_niente_scherzi_sulla_nostra_pelle.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu