duminică, 16 februarie 2014

Siliconii în cosmetică - dimethicone,cyclopentasiloxane etc..


         Produșii siliconici în cosmetică

  Cunoscuți de decenii, numai la începutul anilor 90 au început să fie introduși masiv în industria cosmetică. Sunt compuși pe baza de siliciu (element prezent în natură) creați în laborator de către om, creând lanțuri de legături chimice diverse, care a dat naștere diferiților compuşi cu caracteristici diferite. Aceşti compuşi nu sunt nici biodegradabili, nici organici, cu atât mai puţin dermocompatibili.E adevărat că siliconii nu sunt ocluzivi, deci nu acoperă porii, nu ajută la formarea punctelor negre, de aceea au un amplu rang de uz cosmetic.
  Exista o multitudine de siliconi cosmetici, de la cei ciclici care nu sunt grași și se evaporă rapid (cyclomethicone, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane), cei mediu-gras care nu se evapora (dimethicone ) și cei extrem de grasi ( dimethicone copolyol).
Sunt substanțe care au proprietați optime pentru preparatele cosmetice:
-nu dau aceeași senzație de gras ca uleiurile vegetale,
-ofera o notă mătăsoasă pielii,
-sunt rezistenti la căldura și oxidare, nu prolifereaza dezvoltarea bacteriilor,
-nu duce la formarea spumei într-o cremă, chiar și într-o concentrație mică,
-nu dau alergii, rămân la suprafața pielli,
-sunt hidrofobi,

-creează un film cosmetic la suprafaţa pielii,
-cresc performanța filtrelor solare.
  Introduși în creme și produși cosmetici în locul emolienților vegetali au defectul de a nu penetra în interiorul pielii și nu hidrateaza deloc, dar nici nu o deshidratează, apa din interiorul ţesuturilor rămâne la locul ei. Folosirea produselor pentru ten care conțin siliconi sunt destul de inofensive, nu acelaşi lucru putem spune despre produsele pentru păr care conţin siliconi. Părul absoarbe siliconii, care îl fac mai gros, mai rigid, dar pe termen lung acesta se usucă, devine mai fragil şi se rupe mai uşor.
  Des sunt folosiți pentru a masca formulări sărace în substanțe nutritive, efectul dat e acela de senzație de piele mătăsoasă în suprafață, dar făra a o hidrata în profunzime.
Siliconii ciclici usucă pielea , nefiind recomandați pentru tenurile care au nevoie de hidratare. Până într-o concentrație de 2% sunt tolerați de piele, în concentraţie mai mare de 3% au efect barieră şi conferă rezistenţa la apă a produselor cu filtru solar, şi nu numai. Sunt diverse creme barieră pentru cei care lucrează la contactul cu substanţe iritante, pentru arsuri superficiale, pentru a proteja pielea in cazul unui tatuaj, a unei cicatrici sau a unei escoriaţii minore. Totul se datorează proprietaţii de film cosmetic a siliconilor, care se indepărtează cu dificultate de la nivelul pielii ( nu a părului) , creând efectul barieră care protejează pielea de agenţii externi.

 În concluzie produsele cu siliconi nu sunt toate nocive, de blamat sau de eliminat cu oricepreţ, dar sunt de preferit produsele cu uleiuri vegetale, mai naturale, dermocompatibile, biodegradabile, hidratante.
 


Formula chimică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu