luni, 29 februarie 2016

Cum să formulăm reţeta unei creme homemade!

   Pentru a formula o cremă trebuie să avem câteva noţiuni despre uleiurile folosite, tipul de ten pentru care formulăm reţeta, gradul de hidratare el cremei.Dacă vrem să punem uleiuri la întâmplare nu o sa avem efectul dorit de la crema noastră.
  În primul rând trebuie să alegem procentul de ulei :
- cremă de faţă :3-5% -creme foarte lejere, practic oil-free;
                          5-8% -creme lejere, adapte pentru tenul gras;
                          9-12%- creme medii, adapte pentru tenul normal înspre uscat;
                          12-15%-creme bogate, pentru ten uscat sau foarte uscat.
-creme de corp : 10-15% -creme lejere;
                           15-20%-creme medii;
                           20-25%- creme bogate, emoliente.
  În fiecare cremă trebuie să avem câte un reprezentant din fiecare categorie de uleiuri, de la cel mai uşor la cel mai greu (uleiuri impalpabile ca esterii şi uleiuri greoie ca vitamina e uleioasă sau ulei de ricin). Se ţine cont şi de cerele emulgatoare pe care eventual le adăugăm : cetyl palmitat, alcool cetilic.
  Pentru a face o cremă lejeră nu trebuie să punem doar uleiuri lejere, ci trebuie să distribuim în procentul de ulei al cremei un ulei foarte lejer (esteri), unul lejer (ulei de jojoba), unul mediu (macadamia), unul greu ( roza moscheta) sau un unt ( shea).
  Aceeaşi regulă funcţionează pentru toate cremele pe care vrem să la facem. Dacă vrem să punem multe uleiuri lejere, se usucă rapid, dar după câteva ore tinde să returneze la suprefaţă, lăsând un efect gras, contrar efectului dorit.
  Pentru a vedea densitatea uleiurilor se poate consulta tabelul aici.
  Mulţi cred că dacă adăugăm multe unturi cremei noastre aceasta este mai hidratantă, dar secretul este formularea unei cremei cu uleiuri lichide şi emulgatori ceroşi. Folosirea unturilor într-o cremă o face uşor de întins pe piele, îi dă un efect uscat, dar nu hidratează dacă nu are un procent ridicat de uleiuri.
  Folosirea multor emulgatori ceroşi obţine o cremă cu efect uscat pe piele.
  Pentru a se obţine o cremă uşoară se foloseşte un procent mai mare de uleiuri uşoare, acelaşi procediment pentru obţinerea unei creme medii trebuie folost un procent mai mare de uleiuri medii, la fe pentru cremele grase, nutriente. Pentru un echilibru perfect al unei creme trebuie să avem câte un reprezentant al fiecărui tip de ulei cu densitate diferită.
  În afară de uleiuri şi unturi trebuie să ţinem cont şi de gelificanţi şi procentul de glicerină folosit. Guma de xanthan îi conferă un efect mătăsos cremei, în contrar de carbomer, care face pielea să se usuce mai repede. Procentul de uz e între 0.2-0,5%. Glicerina nu trebuie să depăşească 5%, altfel crema pare mai grasă decât este din cauza efectului glicerinei: nu îi permite cremei a se obsorbi rapid în piele.
  Cum am scris şi în postarile anterioare, cremele se formulează în 100%, trebuie ţinut cont de procentul de folosire a gelificenţilor, a emulgatorilor, a substanţelor funcţionale, conservanţilor.

sursa : aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu