Unturile vegetale au aceeași compoziție ca și uleiurile vegetale, se deosebesc prin faptul că unturile au mai mulți acizi grași saturați, și se prezintă sub formă solidă la temperatura camerei. În cosmetică cele mai folosite sunt untul de shea și untul de cacao.
Untul de cacao (theobroma cacao) - se obține prin presarea semințelor de cacao, are proprietăți emoliente, lubrificante, protective; e utilizat în produsele pentru buze și în tratamentele pentru corp. Culoare poate varia de la maronie ( cel bio ) la galben palid ( cel rafinat ), mirosul delicat de ciocolată,
Untul de shea sau karité (butyrospermun parkii) - se extrage din semințele plantei de vitellaria paradoxa, originară din Africa. Are proprietăți cicatrizante, antioxidante, calmante, hidratante. Are un conținut mare de insaponificabil (4-18%), se folosește în cremele de față, de corp, balsamuri de păr, produse pentru buze. Culoare maronie ( cel bio, nerafinat, are miros pătrunzător) sau alb-lăptos ( untul rafinat, aproape inodor).
Untul de migdale (Prunus amygdalus dulcis
kernel oil, Butyrospermum parkii kernel butter)- e obținut prin amestecare uleiului de migdale dulci cu stearina obținută din untul de shea. are proprietăți nutritive, emoliente și hidratante.Culoare albă până la galben palid, miros vegetal, de ulei.
Untul de avocado( Persea gratissima
fruit oil, Palmitic/stearic triglyceride) - e obținut din amestecarea uleiului de avocado cu trigliceride de acid palmitic și stearic obținut din uleiul de măsline. Este indicat mai ales pentru tenul uscat, are proprietăți hidratante, reparatoare și protective. Culoare galben-verzuie, mirosul asemănător avocadului.
Untul de măsline ( Olea europaea
fruit oil, Palmitic/stearic triglyceride) - e obținut din amestecarea uleiului de măsline cu o fracțiune de ulei de măsline compusă din trigliceride de acid palmitic și acid stearic. E bogat în insaponificabil , e un bun agent reparator, protector și hidratant. E indicat pentru pielea sensibilă și iritată. Culoare verde-palid, miros de ulei de măsline.
Untul de cupuaçu (Theobroma
grandifolium) - se extrage din semințele alberului Theobroma
grandifolium, asemănător alberului de cacao. Are proprietăți calmante și tonificate, introdus în produsele cosmetice oferă o textură ușor de aplicat și întins. Culoare bej-gălbuie, miros de ciocolată.
Untul de mango ( Mangifera indica) - se extrage din semintele fructului de mango. Are proprietăți hrănitoare și emoliente. E folosit în produsele pentru păr sau la fabricarea săpunurilor naturale, conferindu-le o calitate superioară. Culoare galb palid, miros dulce, vegetal.
Untul de mururmu ( Astrocaryum murumuru ) - se extrage din nucile fructului de murumu. Are o concentrație mare în acid lauric, ceea ce îi conferă senzația uscată pe piele. Are proprietăți nutritive și protective, mai ales asupra părului. Culoare gălbuie, miros specific, asemănător cartofului.
Untul de kokum ( Garcinia indica) - se extrage din nucile plantei Gurgi. Are proprietăți emoliente,nu lasă pielea grasă. Se conservă mult timp, culoarea albă, miros vegetal.
Untul de sal ( Shorea robusta ) - se obține din presarea nucilor alberului Shorea. La contactul cu pielea se topește rapid, e introdus în cosmeticele care trebuie să se absoarbă rapid. Culoare bej deschis, miros vegetal.
Untul de tucuma ( Astrocaryum tucuma ) - se obține prin presarea semintelor plantei de Tucuma ( palmier de Tucuma). Are proprietăți emoliente, hidratante și nutritive, e bogat în carotenoide. Indicat pentru cremele solare și după-soare. Culoare albă, miros neutru.
Sper că această listă vă e utilă. Dacă aveți întrebări lăsați un comentariu sub postare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu