Ceara face parte din grupul lipidelor, împreună cu uleiurile și unturile.Se deosebește de aceștia , prin faptul că nu conțin trigliceride. Sunt solide la temperatura camerei, excepție face ceara fluidă de jojoba, care este denumită ulei de jojoba. Din punct de vedere chimic sunt amestecuri de esteri, alcooli, acizi grași, ceea ce le deosebește de celelalte lipide e că esterii sunt compuși din lanțuri lungi de alcool și acizi, nu sunt legați de glicerol pentru a forma trigliceride.
Funcția cosmetică principală este cea nutritivă și emolientă, deasemenea sunt și un factor de consistență în creme, dar mai ales în balsamurile de buze, rujuri, corectoare și produse cosmetice sau de make-up.
Tipurile de ceară pot fi de naturale sau de sinteză. Cele naturale sunt clasificate în vegetale, animale și hidrocarburice.
Cerurile animale:
-ceara de albine (beeswax) - este produsă de albine, cea brută are culoare galbenă și miros de miere, dar există și varianta purificată care are culoare albă. Se folosește ca factor de consistență în produsele de make-up și emolient în creme. Ceara brută se topește la 62 grade celsius, iar cea albă la 70-72.
-lanolina (lanolin) - se extrage din grasul care se găsește pe lână. Culoare galben-brun, cu miros caracteristic. Se topește la 31-41 grade celsius, se folosește ca emulsionant și emolient, poate conține urme de pesticide.
Cerurile vegetale:
-ceara carnauba (Copernicia
Cerifera (carnauba) wax) - se extrage din frunzele de palmier Copernicia în Brazilia. Culoare galbenă, foarte dură, amorfă, se topește la 82 grade celsius, se folosește pentru a ridica punctul de fuziune a preparatelor lipidice.
-ceara candelilla (Euphorbia
cerifera (Candelilla) wax) - se extrage din frunzele de arbust Pedilanthus pavonis. Culoare galbenă, se topește la 70 grade celsius, poate substitui ceara de albine. Se folosește ca factor de consistență în preparatele lipidice.
-ceara de orez(Rice (Oriza
sativa) bran wax) - se obține prin separarea cerei de uleiul de orez. Există si ceara de orez obținută prin hidrogenarea uleiului. Are culoarea care variază de la galben la portocaliu, punctul de fuziune e de 70-83 grade celsius. Se folosește ca factor de consistență în produsele lipidice sau emolient în creme.
-ceara de soia (Hydrogenated
soybean oil) - se obține prin hidrogenarea uleiului de soia. Culoare albă, se topește la circa 50 grade celsius, se folosește în special la fabricarea lumânărilor de masaj sau clasice, dar se utilizează și ca factor emolient în produse lipidice sau creme.
Tipurile de cere florale se obțin în urma procesului de fabricare a absolutului floral. Particularitatea lor este aceea de a menține parfumul florii din care este extrasă. Au proprietăți protective, emoliente și parfumante, sunt folosite ca bază în crearea parfumurilor solide, dar se pot adăuga și în lumânările de masaj, balsamuri de buze sau creme ca agent parfumant.
-ceara de iasomie (Jasminum
grandiflorum flower wax) - miros caracteristic de iasomie, culoare brun închis, punct de fuziune 53-59 grade celsius.
-ceara de mimoză (Acacia decurrens
flower wax) - miros delicat de mimoză, culoare brun deschis, punct de fuziune 60-65 grade celsius.
-ceara de trandafir ( Rosa damascena
flower wax) - miros caracteristic de trandafir, culoare galben închis, punct de fuziune 50-55 grade celsius.
-ceara de tuberoză (Polyanthes
tuberosa flower wax) - miros caracteristic de tuberoză, culoare galben închis până la portocaliu, punct de fuziune 52-57 grade celsius.
Cerurile hidrocarburice :
-parafina - amestec de purificat de hirocarburi solide extrase din petrol; se prezintă sub formă solidă, de culoare albă, se topește la 50-60 grade; factor de consistență;
-ceara microcristalină - amorfă, ceară din petrolat - se obține cu solvenți din reziduul de distilare al parafinei din petrol. Se topește la 54-82 grade celsius, este folosită în emulsii pentru a masca eventualele separații dintre fazele lipidice;
-ozocherite - ceară minerală, se extrage din bitumul care învelește zăcământul de petrol. e amorfă și maleabilă, se topește la 74-78 grade celsius, se aseamănă cu ceara de albine ca și plasticitate;
-cerezina - ceară minerală purificată, se susține că e ozocherite purificată, dar pare ozocherite la care s-a adăugat parafina. Se topește la 61-78 grade celsius, în amestecuri scade la minim riscul de sinereză (separarea lichidelor dintr-un gel).
În cosmetice evit produsele care conțin aceste tipuri de ceară pentru că sunt ocluzive, nu sunt dermocompatibile, sunt poluante și nedegradabile.
Cerurile de sinteză:
-ceara bellina(Polyglyceryl-3-beeswax) - este formată prin modificarea cerei de albine (esterificarea acizilor grași, căpătând proprietăți hidrofile). Se folosește ca emulsifiant în producerea lipogelurilor, balsamurilor de corp, ca factor stabilizant al emulsiilor, agent de textură în produsele lipidice. Se topește la 63-67 grade celsius.
-alcoolul cetilic (cetyl alcohol) - este produc prin esterificarea și hidroliza acizilor grași sau hidrogenarea catalitică a trigliceridelor uleiului de cocos. Se prezintă sub formă de perle sau fulgi de culoare albă, este folosit ca și co-emulsionant. Temperatura de fuziune 47-49 grade celsius.
-alcoolul cetilstearilico (cetearyl alcohol) - este format din unirea alcoolului cetilic cu alcoolul stearilic. Se prezintă sub formă de perle sau fulgi de culoare albă. Se folosește ca și co-emulsionant, se topește la 60 grade.
-stearina ( stearic acid) - este un acid carboxilic cu catenă saturată de atomi de carbon. Se prezintă sub formă de perle sau fulgi de culoare albă. Se folosește ca factor de consistență, de îngroșare în emulsii sau agent de textură. Se topește la 60 grade celsius.
miercuri, 30 aprilie 2014
luni, 28 aprilie 2014
Unturile vegetale - proprietăți cosmetice
Unturile vegetale au aceeași compoziție ca și uleiurile vegetale, se deosebesc prin faptul că unturile au mai mulți acizi grași saturați, și se prezintă sub formă solidă la temperatura camerei. În cosmetică cele mai folosite sunt untul de shea și untul de cacao.
Untul de cacao (theobroma cacao) - se obține prin presarea semințelor de cacao, are proprietăți emoliente, lubrificante, protective; e utilizat în produsele pentru buze și în tratamentele pentru corp. Culoare poate varia de la maronie ( cel bio ) la galben palid ( cel rafinat ), mirosul delicat de ciocolată,
Untul de shea sau karité (butyrospermun parkii) - se extrage din semințele plantei de vitellaria paradoxa, originară din Africa. Are proprietăți cicatrizante, antioxidante, calmante, hidratante. Are un conținut mare de insaponificabil (4-18%), se folosește în cremele de față, de corp, balsamuri de păr, produse pentru buze. Culoare maronie ( cel bio, nerafinat, are miros pătrunzător) sau alb-lăptos ( untul rafinat, aproape inodor).
Untul de migdale (Prunus amygdalus dulcis kernel oil, Butyrospermum parkii kernel butter)- e obținut prin amestecare uleiului de migdale dulci cu stearina obținută din untul de shea. are proprietăți nutritive, emoliente și hidratante.Culoare albă până la galben palid, miros vegetal, de ulei.
Untul de avocado( Persea gratissima fruit oil, Palmitic/stearic triglyceride) - e obținut din amestecarea uleiului de avocado cu trigliceride de acid palmitic și stearic obținut din uleiul de măsline. Este indicat mai ales pentru tenul uscat, are proprietăți hidratante, reparatoare și protective. Culoare galben-verzuie, mirosul asemănător avocadului.
Untul de măsline ( Olea europaea fruit oil, Palmitic/stearic triglyceride) - e obținut din amestecarea uleiului de măsline cu o fracțiune de ulei de măsline compusă din trigliceride de acid palmitic și acid stearic. E bogat în insaponificabil , e un bun agent reparator, protector și hidratant. E indicat pentru pielea sensibilă și iritată. Culoare verde-palid, miros de ulei de măsline.
Untul de cupuaçu (Theobroma grandifolium) - se extrage din semințele alberului Theobroma grandifolium, asemănător alberului de cacao. Are proprietăți calmante și tonificate, introdus în produsele cosmetice oferă o textură ușor de aplicat și întins. Culoare bej-gălbuie, miros de ciocolată.
Untul de mango ( Mangifera indica) - se extrage din semintele fructului de mango. Are proprietăți hrănitoare și emoliente. E folosit în produsele pentru păr sau la fabricarea săpunurilor naturale, conferindu-le o calitate superioară. Culoare galb palid, miros dulce, vegetal.
Untul de mururmu ( Astrocaryum murumuru ) - se extrage din nucile fructului de murumu. Are o concentrație mare în acid lauric, ceea ce îi conferă senzația uscată pe piele. Are proprietăți nutritive și protective, mai ales asupra părului. Culoare gălbuie, miros specific, asemănător cartofului.
Untul de kokum ( Garcinia indica) - se extrage din nucile plantei Gurgi. Are proprietăți emoliente,nu lasă pielea grasă. Se conservă mult timp, culoarea albă, miros vegetal.
Untul de sal ( Shorea robusta ) - se obține din presarea nucilor alberului Shorea. La contactul cu pielea se topește rapid, e introdus în cosmeticele care trebuie să se absoarbă rapid. Culoare bej deschis, miros vegetal.
Untul de tucuma ( Astrocaryum tucuma ) - se obține prin presarea semintelor plantei de Tucuma ( palmier de Tucuma). Are proprietăți emoliente, hidratante și nutritive, e bogat în carotenoide. Indicat pentru cremele solare și după-soare. Culoare albă, miros neutru.
Sper că această listă vă e utilă. Dacă aveți întrebări lăsați un comentariu sub postare.
Untul de cacao (theobroma cacao) - se obține prin presarea semințelor de cacao, are proprietăți emoliente, lubrificante, protective; e utilizat în produsele pentru buze și în tratamentele pentru corp. Culoare poate varia de la maronie ( cel bio ) la galben palid ( cel rafinat ), mirosul delicat de ciocolată,
Untul de shea sau karité (butyrospermun parkii) - se extrage din semințele plantei de vitellaria paradoxa, originară din Africa. Are proprietăți cicatrizante, antioxidante, calmante, hidratante. Are un conținut mare de insaponificabil (4-18%), se folosește în cremele de față, de corp, balsamuri de păr, produse pentru buze. Culoare maronie ( cel bio, nerafinat, are miros pătrunzător) sau alb-lăptos ( untul rafinat, aproape inodor).
Untul de migdale (Prunus amygdalus dulcis kernel oil, Butyrospermum parkii kernel butter)- e obținut prin amestecare uleiului de migdale dulci cu stearina obținută din untul de shea. are proprietăți nutritive, emoliente și hidratante.Culoare albă până la galben palid, miros vegetal, de ulei.
Untul de avocado( Persea gratissima fruit oil, Palmitic/stearic triglyceride) - e obținut din amestecarea uleiului de avocado cu trigliceride de acid palmitic și stearic obținut din uleiul de măsline. Este indicat mai ales pentru tenul uscat, are proprietăți hidratante, reparatoare și protective. Culoare galben-verzuie, mirosul asemănător avocadului.
Untul de măsline ( Olea europaea fruit oil, Palmitic/stearic triglyceride) - e obținut din amestecarea uleiului de măsline cu o fracțiune de ulei de măsline compusă din trigliceride de acid palmitic și acid stearic. E bogat în insaponificabil , e un bun agent reparator, protector și hidratant. E indicat pentru pielea sensibilă și iritată. Culoare verde-palid, miros de ulei de măsline.
Untul de cupuaçu (Theobroma grandifolium) - se extrage din semințele alberului Theobroma grandifolium, asemănător alberului de cacao. Are proprietăți calmante și tonificate, introdus în produsele cosmetice oferă o textură ușor de aplicat și întins. Culoare bej-gălbuie, miros de ciocolată.
Untul de mango ( Mangifera indica) - se extrage din semintele fructului de mango. Are proprietăți hrănitoare și emoliente. E folosit în produsele pentru păr sau la fabricarea săpunurilor naturale, conferindu-le o calitate superioară. Culoare galb palid, miros dulce, vegetal.
Untul de mururmu ( Astrocaryum murumuru ) - se extrage din nucile fructului de murumu. Are o concentrație mare în acid lauric, ceea ce îi conferă senzația uscată pe piele. Are proprietăți nutritive și protective, mai ales asupra părului. Culoare gălbuie, miros specific, asemănător cartofului.
Untul de kokum ( Garcinia indica) - se extrage din nucile plantei Gurgi. Are proprietăți emoliente,nu lasă pielea grasă. Se conservă mult timp, culoarea albă, miros vegetal.
Untul de sal ( Shorea robusta ) - se obține din presarea nucilor alberului Shorea. La contactul cu pielea se topește rapid, e introdus în cosmeticele care trebuie să se absoarbă rapid. Culoare bej deschis, miros vegetal.
Untul de tucuma ( Astrocaryum tucuma ) - se obține prin presarea semintelor plantei de Tucuma ( palmier de Tucuma). Are proprietăți emoliente, hidratante și nutritive, e bogat în carotenoide. Indicat pentru cremele solare și după-soare. Culoare albă, miros neutru.
Sper că această listă vă e utilă. Dacă aveți întrebări lăsați un comentariu sub postare.
vineri, 25 aprilie 2014
Uleiurile vegetale - proprietățile lor cosmetice
Uleiurile sunt formate din trigliceride ( trei molecule de acizi
grași legate de o moleculă de glicerol) și o mică parte de
insaponificabil ( are proprietăți cosmetice prețioase), care diferă la
fiecare ulei. Acizii grași pot fi saturați ( nu conțin legături duble)
ca palmitic, stearic, miristic sau nesaturați ca linoleic, oleic.
Comparația uleiurilor se face după conținutul de acizi grași, compoziția de antioxidanți și fitosteroli, adică comparația se face la nivel funcțional. Se diferențiază între ele prin indicele de iodio, indicele de saponificare și insaponificabil.
Indicele de iodio determină cantitatea de legături duble prezentă în acizii grași. Cu cât e mai mare numărul de iodio, cu atât uleiul e mai fluid dar și mai vulnerabil la oxidare ( râncezire).
Indicele de saponificare reprezintă cantitatea exprimată în miligrami de hidroxid de potasiu necesară pentru a saponifica un gram de ulei. E folosit ca indice al greutății moleculare medii al esterilor de acizi grași al eșantionului. Major e numarul de saponificare, greutatea moleculare e mai mică și lanțul acizilor grași e mai scurt.
Insaponificabilul sau procentul de insaponificabil al unui ulei e constituit din steroli, hidrocarburi, alifatice, alcooli triterpenici, tocoferoli și alți compuși non gliceridici care se găsesc în mod natural în substanțele grase. Numărul de insaponificabil variază la fiecare ulei în parte și este un parametru important în alegerea uleiului pentru a-l introduce într-un produs cosmetic.
Densitatea g/ml reprezintă raportul dintre masa și volumul unei substanțe. Fiecare ulei are o densitate specifică, care diferențiază uleiurile între lejere, medii și grele.
Uleiurile vegetale sunt mai întâi de toate uleiuri, adică sunt substanțe lipidice grase și unte, NU trebuie să credeți la toate descrierile despre proprietățile miraculoase ale uleiului. Toate uleiurile sunt emoliente, dar aplicate pure pe piele tind să usuce pielea. Pentru a hidrata trebuie să i se alăture o cotă apoasă, de aceea se recomandă de a aplica uleiul pe pielea umedă, pentru că evită evaporarea apei la nivel cutanat, în acest mod se menținea hidratarea pielii.
Vă scriu o mică descriere a uleiurilor vegetale, sper să vă fie utilă.
Abyssinica (Crambe abyssinica) - ulei cu conținut mare de acid erucic. Este un ulei foarte lejer, este folosit ca substitut al uleiurilor volatile siliconice.
Açai (Euterpe Oleracea Fruit Oil) - ulei cu proprietăți antioxidante, conține polifenoli și fitosteroni.
Afine ( Vaccinium myrtillus) - similar cu uleiul de merișor, ca toate celelalte uleiuri din familia ”berry” au proprietăți antioxidante.
Alune (Corylus avellana)- se folosește ca substitut al uleiului de migdale, piersică sau caise. Conține acizi grași, vitamina E și fitosteroli.
Amarant (Amaranthus caudatus)- ulei cu cantitate mare de squalene ( 6%) , nu are proprietăți particulare. Similar cu uleiul de germeni de grâu.
Andiroba (Carapa guianensis)- ulei cu preponderent oleic, conține limonoide cu proprietăți insecticide.
Argan (Argania spinosa) - proprietăți nutritive și regenerante, adapt ca antiriduri, e similar cu uleiul de susan sau orez. Are un miros puternic, care poate rezulta neplăcut.
Avocado (Persea gratissima)- conține insaponificabili, nutritiv și regenerant, uleiul nerafinat e verde închis. Penetrează în profunzime, bun anti-riduri.
Babassu (Orbignya oleifera)- similar cu uleiul de cocos. Se folosește ca ulei de masaj sau pentru îngrijirea părului.
Baobab (Adansonia digitata)- ulei cu mult palmitic ( 23 %) , similar cu uleiul de avocado, andiroba, amaranth, bumbac. Nu are proprietăți particulare. Este considerat toxic şi cancerogen din cauza conţinutului de CPFA ( acizi graşi ciclopropenoici).
Broccoli (Brassica oleracea italica)- ulei similar cu uleiul de abyssinica. Ulei foarte lejer, similar uleiurilor siliconice.
Bumbac (Gossypium herbaceum)- conține mult linoleic dar și palmitic. Proprietăți calmante și emoliente. Rezistent la oxidare.
Cafea verde (Coffea Arabica (Coffee) Seed Oil)- conține fitosteroli în procent mic. Ca și conținut de oleic și linoleic e similar uleiului de susan sau orez. Proprietăți tonificante, folosite ca anti-celulitic.
Camelia (Camellia sinensis)- ulei exotic, se poate substitui cu uleiul de alune. Nu are proprietăți particulare.
Cireș (Cherry Kernel oil)- ulei cu conținut mare de linoleic, conține alfa-eleostearico ( 12%). Proprietăți purificante și astringente.
Cocos ( Cocos nucifera)- la temperaturi sub 20 grade se prezintă sub formă solidă. Are un procent mare de acizi grași cu lanț scurt, de aceea poate fi iritant.
Fistic (Pistacia vera) - conținut mare de oleic, similar cu uleiul de migdale, piersică, caise, prune. Uleiul nerafinat are culoare verde și miros specific.
Floarea soarelui ( Helianthus annuus)- conține acid oleic și linoleic. Nu are proprietăți particulare. Costă puțin, de aceea e utilizat în multe cosmetice.
Germeni de grâu (Triticum vulgare)- conținut mare de linoleic, vitamina E , fitosteroli și insaponificabili.
GLA - uleiuri cu acid gamma linoleic. Fac parte uleiul de limba mielului (Borago officinalis - 24%), primula (Oenothera biennis - 9%) și coacăze negre (Ribes nigrum - 13%). Se oxidează cu facilitate. Sunt uleiuri curative, emoliente și ajută împotriva îmbătrânirii precoce.
Jojoba (Simmondsia chinensis)- ca și compoziție a acizilor grași e o ceară fluidă. Rezultă a fi emolientă, hidratantă, anti-inflamator, restructuratoare a pielii uscate. Adaptă pentru toate tipurile de ten, chiar și cel gras, împiedică formarea punctelor negre. Nu se oxidează.
Macadamia ( Macadamia integrifolia)- conține mult palmitic, nu se aseamănă cu nici un alt ulei. Nutritiv, emolient, se absoarbe cu ușurintă, optim pentru pielea matură.
Măceșe, Rosa mosqueta ( Rosa rubiginosa, R. canina, R moschata) - conține vitamina A sub formă de tretinoin și carotenoidi. Stimulează regenerarea țesuturilor, bun tonificant și elasticizant, eficient în cazul cicatricilor și a vergeturilor. Adapt pentru pielea uscată și sensibilă, pentru tenul gras folosit în exces poate rezulta comedogenic.
Măsline (Olea europea) - cel mai nutritiv este uleiul de măsline virgin presat la rece. Vâscos, de culoare verde închis, bogat în proteine, minerale acizi grași esențiali. Optim ca anti-riduri, e emolient și cicatrizant.
Meadowfoam (Limnanthes alba)- e unul din uleiurile vegetale cele mai stabile, similar cu jojoba ( acid eicosenoic) .
Merișor (Vaccinium macrocarpon)- are conținutul de tocotrienol cel mai mare dintre toate uleiurile vegetale. Are proprietăți antioxidante.
Neem (Azaridachta indica) - are proprietăți antibacterice și anti-microbice. Se folosește pentru tenurile grase, acneice, împotriva mătreții. Miros neplăcut.
Nucă braziliană (Bertholletia excelsa)- Ulei uscat, conține acizi grași, vitamina E, fitosteroli. Nu are proprietăți particulare.
Orez (Oryza sativa)- conține acid oleic și linoleic. Asemănător cu uleiurile de susan și argan.
Pepene verde (Citrullus Vulgaris) - ulei lejer, uscat, se absoarbe rapid, continut mare de linoleic, nu are proprietăți particulare.
Prunus - din această famile face parte uleiurile de migdale, sâmbure de piersică, caise și prune. Bogați in acid oleic.
Porumb ( Zea mays)- conținut mare de linoleic, insaponificabili și vitamina E. Rezistent la oxidare.
Ricin ( Ricinus communis) - conține acid ricinoleic. Ulei dens, proprietăți protective pentru păr și buze.
Rodie(Punica granatum) - singurul ulei cu mare conținut de acid punicic, foarte nutrient și penetrant.
Soia (Glycine max) - conținut mare de linoleic.
Șofrănel ( Carthamus tinctorius)- mare conținut de linoleic, ulei uscat, similar cu uleiul de primulă. Destul de rezistent la oxidare.
Kiwi (Actinidia chinensis)- conținut mare de linoleic. Conține omega 3, fitosteroli și vitamina E. Proprietăți emoliente și hidratante.
P.S. Lista o actualizez când obțin informații noi.
Tabel cu densitatea uleiurilor, numărul de iodiu și insaponificabil
Comparația uleiurilor se face după conținutul de acizi grași, compoziția de antioxidanți și fitosteroli, adică comparația se face la nivel funcțional. Se diferențiază între ele prin indicele de iodio, indicele de saponificare și insaponificabil.
Indicele de iodio determină cantitatea de legături duble prezentă în acizii grași. Cu cât e mai mare numărul de iodio, cu atât uleiul e mai fluid dar și mai vulnerabil la oxidare ( râncezire).
Indicele de saponificare reprezintă cantitatea exprimată în miligrami de hidroxid de potasiu necesară pentru a saponifica un gram de ulei. E folosit ca indice al greutății moleculare medii al esterilor de acizi grași al eșantionului. Major e numarul de saponificare, greutatea moleculare e mai mică și lanțul acizilor grași e mai scurt.
Insaponificabilul sau procentul de insaponificabil al unui ulei e constituit din steroli, hidrocarburi, alifatice, alcooli triterpenici, tocoferoli și alți compuși non gliceridici care se găsesc în mod natural în substanțele grase. Numărul de insaponificabil variază la fiecare ulei în parte și este un parametru important în alegerea uleiului pentru a-l introduce într-un produs cosmetic.
Densitatea g/ml reprezintă raportul dintre masa și volumul unei substanțe. Fiecare ulei are o densitate specifică, care diferențiază uleiurile între lejere, medii și grele.
Uleiurile vegetale sunt mai întâi de toate uleiuri, adică sunt substanțe lipidice grase și unte, NU trebuie să credeți la toate descrierile despre proprietățile miraculoase ale uleiului. Toate uleiurile sunt emoliente, dar aplicate pure pe piele tind să usuce pielea. Pentru a hidrata trebuie să i se alăture o cotă apoasă, de aceea se recomandă de a aplica uleiul pe pielea umedă, pentru că evită evaporarea apei la nivel cutanat, în acest mod se menținea hidratarea pielii.
Vă scriu o mică descriere a uleiurilor vegetale, sper să vă fie utilă.
Abyssinica (Crambe abyssinica) - ulei cu conținut mare de acid erucic. Este un ulei foarte lejer, este folosit ca substitut al uleiurilor volatile siliconice.
Açai (Euterpe Oleracea Fruit Oil) - ulei cu proprietăți antioxidante, conține polifenoli și fitosteroni.
Afine ( Vaccinium myrtillus) - similar cu uleiul de merișor, ca toate celelalte uleiuri din familia ”berry” au proprietăți antioxidante.
Alune (Corylus avellana)- se folosește ca substitut al uleiului de migdale, piersică sau caise. Conține acizi grași, vitamina E și fitosteroli.
Amarant (Amaranthus caudatus)- ulei cu cantitate mare de squalene ( 6%) , nu are proprietăți particulare. Similar cu uleiul de germeni de grâu.
Andiroba (Carapa guianensis)- ulei cu preponderent oleic, conține limonoide cu proprietăți insecticide.
Argan (Argania spinosa) - proprietăți nutritive și regenerante, adapt ca antiriduri, e similar cu uleiul de susan sau orez. Are un miros puternic, care poate rezulta neplăcut.
Avocado (Persea gratissima)- conține insaponificabili, nutritiv și regenerant, uleiul nerafinat e verde închis. Penetrează în profunzime, bun anti-riduri.
Babassu (Orbignya oleifera)- similar cu uleiul de cocos. Se folosește ca ulei de masaj sau pentru îngrijirea părului.
Baobab (Adansonia digitata)- ulei cu mult palmitic ( 23 %) , similar cu uleiul de avocado, andiroba, amaranth, bumbac. Nu are proprietăți particulare. Este considerat toxic şi cancerogen din cauza conţinutului de CPFA ( acizi graşi ciclopropenoici).
Broccoli (Brassica oleracea italica)- ulei similar cu uleiul de abyssinica. Ulei foarte lejer, similar uleiurilor siliconice.
Bumbac (Gossypium herbaceum)- conține mult linoleic dar și palmitic. Proprietăți calmante și emoliente. Rezistent la oxidare.
Cafea verde (Coffea Arabica (Coffee) Seed Oil)- conține fitosteroli în procent mic. Ca și conținut de oleic și linoleic e similar uleiului de susan sau orez. Proprietăți tonificante, folosite ca anti-celulitic.
Camelia (Camellia sinensis)- ulei exotic, se poate substitui cu uleiul de alune. Nu are proprietăți particulare.
Cireș (Cherry Kernel oil)- ulei cu conținut mare de linoleic, conține alfa-eleostearico ( 12%). Proprietăți purificante și astringente.
Cocos ( Cocos nucifera)- la temperaturi sub 20 grade se prezintă sub formă solidă. Are un procent mare de acizi grași cu lanț scurt, de aceea poate fi iritant.
Fistic (Pistacia vera) - conținut mare de oleic, similar cu uleiul de migdale, piersică, caise, prune. Uleiul nerafinat are culoare verde și miros specific.
Floarea soarelui ( Helianthus annuus)- conține acid oleic și linoleic. Nu are proprietăți particulare. Costă puțin, de aceea e utilizat în multe cosmetice.
Germeni de grâu (Triticum vulgare)- conținut mare de linoleic, vitamina E , fitosteroli și insaponificabili.
GLA - uleiuri cu acid gamma linoleic. Fac parte uleiul de limba mielului (Borago officinalis - 24%), primula (Oenothera biennis - 9%) și coacăze negre (Ribes nigrum - 13%). Se oxidează cu facilitate. Sunt uleiuri curative, emoliente și ajută împotriva îmbătrânirii precoce.
Jojoba (Simmondsia chinensis)- ca și compoziție a acizilor grași e o ceară fluidă. Rezultă a fi emolientă, hidratantă, anti-inflamator, restructuratoare a pielii uscate. Adaptă pentru toate tipurile de ten, chiar și cel gras, împiedică formarea punctelor negre. Nu se oxidează.
Macadamia ( Macadamia integrifolia)- conține mult palmitic, nu se aseamănă cu nici un alt ulei. Nutritiv, emolient, se absoarbe cu ușurintă, optim pentru pielea matură.
Măceșe, Rosa mosqueta ( Rosa rubiginosa, R. canina, R moschata) - conține vitamina A sub formă de tretinoin și carotenoidi. Stimulează regenerarea țesuturilor, bun tonificant și elasticizant, eficient în cazul cicatricilor și a vergeturilor. Adapt pentru pielea uscată și sensibilă, pentru tenul gras folosit în exces poate rezulta comedogenic.
Măsline (Olea europea) - cel mai nutritiv este uleiul de măsline virgin presat la rece. Vâscos, de culoare verde închis, bogat în proteine, minerale acizi grași esențiali. Optim ca anti-riduri, e emolient și cicatrizant.
Meadowfoam (Limnanthes alba)- e unul din uleiurile vegetale cele mai stabile, similar cu jojoba ( acid eicosenoic) .
Merișor (Vaccinium macrocarpon)- are conținutul de tocotrienol cel mai mare dintre toate uleiurile vegetale. Are proprietăți antioxidante.
Neem (Azaridachta indica) - are proprietăți antibacterice și anti-microbice. Se folosește pentru tenurile grase, acneice, împotriva mătreții. Miros neplăcut.
Nucă braziliană (Bertholletia excelsa)- Ulei uscat, conține acizi grași, vitamina E, fitosteroli. Nu are proprietăți particulare.
Orez (Oryza sativa)- conține acid oleic și linoleic. Asemănător cu uleiurile de susan și argan.
Pepene verde (Citrullus Vulgaris) - ulei lejer, uscat, se absoarbe rapid, continut mare de linoleic, nu are proprietăți particulare.
Prunus - din această famile face parte uleiurile de migdale, sâmbure de piersică, caise și prune. Bogați in acid oleic.
Porumb ( Zea mays)- conținut mare de linoleic, insaponificabili și vitamina E. Rezistent la oxidare.
Ricin ( Ricinus communis) - conține acid ricinoleic. Ulei dens, proprietăți protective pentru păr și buze.
Rodie(Punica granatum) - singurul ulei cu mare conținut de acid punicic, foarte nutrient și penetrant.
Soia (Glycine max) - conținut mare de linoleic.
Șofrănel ( Carthamus tinctorius)- mare conținut de linoleic, ulei uscat, similar cu uleiul de primulă. Destul de rezistent la oxidare.
Kiwi (Actinidia chinensis)- conținut mare de linoleic. Conține omega 3, fitosteroli și vitamina E. Proprietăți emoliente și hidratante.
P.S. Lista o actualizez când obțin informații noi.
Tabel cu densitatea uleiurilor, numărul de iodiu și insaponificabil
Ulei vegetal
|
Densitate g/ml
|
Insaponificabil
|
Număr de iodiu
|
Vâscozitate
|
Dicaprilyl ether
|
0,808
|
95,0
|
Fluid lejer
|
|
Ottil dodecanol
|
0,840
|
0,5
|
Fluid lejer
|
|
Jojoba
|
0,865
|
50,0
|
85,0
|
Fluid
|
Dicaprilyl carbonat
|
0,895
|
Fluid lejer
|
||
Argan
|
0,913
|
1,5
|
97,5
|
Mediu
|
Primula(ciuboțica cucului)
|
0,913
|
1,0
|
150,0
|
Fluid înspre mediu
|
Migdale dulci
|
0,913
|
1,0
|
100,0
|
Mediu
|
Măsline
|
0,913
|
1,5
|
84,5
|
Mediu înspre dens
|
Sâmbure de piersică
|
0,914
|
1,5
|
105,0
|
|
Cocos
|
0,915
|
1,0
|
9,3
|
|
Limba mielului
|
0,915
|
2,0
|
140,0
|
Fluid
|
Macadamia
|
0,915
|
1,5
|
75,0
|
Dens
|
Alune
|
0,915
|
1,0
|
92,5
|
Fluid înspre mediu
|
Sâmbure de caisă
|
0,915
|
1,0
|
102,5
|
|
Palmier
|
0,915
|
2,0
|
53,0
|
|
Babassu
|
0,916
|
1,8
|
18,0
|
|
Avocado
|
0,918
|
3,0
|
85,0
|
Mediu
|
Tărâțe de orez (orez)
|
0,918
|
4,0
|
96,5
|
Mediu
|
Cânepă
|
0,919
|
2,0
|
150,0
|
Mediu
|
Susan
|
0,919
|
1,8
|
112,0
|
Mediu înspre dens
|
Rapiță
|
0,920
|
2,0
|
116,0
|
Mediu
|
Germeni de porumb
|
0,920
|
3,0
|
120,0
|
|
Semințe dovleac
|
0,920
|
|||
Ottil dodecanol lactat
|
0,920
|
2,0
|
Fluid lejer
|
|
Germeni de grâu
|
0,921
|
1,9
|
121,0
|
Vâscos
|
Floarea soarelui
|
0,921
|
1,5
|
132,5
|
Fluid
|
Șofrănel
|
0,921
|
1,5
|
144,0
|
Fluid
|
Neem
|
0,921
|
2,0
|
75,0
|
Mediu
|
Bumbac
|
0,923
|
1,5
|
103,5
|
Mediu
|
Coacăze negre
|
0,925
|
1,0
|
177,5
|
Mediu
|
Măceșe (rosa canina)
|
0,925
|
1,0
|
175,0
|
Fluid înspre mediu
|
Soia
|
0,925
|
1,5
|
135,0
|
Fluid
|
Sâmburi de struguri
|
0,925
|
2,0
|
137,5
|
Fluid
|
In
|
0,929
|
1,5
|
185,0
|
Mediu
|
Caprilic capric trigliceride
|
0,945
|
0,5
|
1,0
|
Dens
|
Vitamina E acetată
|
0,960
|
Vâscos
|
||
Vitamina E pură
|
0,960
|
Dens
|
||
Ricin
|
0,962
|
0,8
|
88,5
|
Vâscos
|
Unt de shea
|
0,910
|
Abonați-vă la:
Postări (Atom)