vineri, 21 februarie 2014

Parabeni - conservanți pt. cosmetice gradul de risc


             PARABENII

    Bună, astăzi vreau să vă scriu despre parabeni, conservanţi pt cosmetice, mult discutati despre presupusa toxicitatea şi posibilitatea de a provoca cancer. Ţin să vă spun că nici o substanţă nu este sigură, singurul fapt de luat în evidenţă gradul de risc. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: parabenii sunt periculoşi pentru om? Folosirea lor ce riscuri presupune pentru sănătatea umană?
   Parabenii sunt esteri al acidului p-idroxibenzoic, iar pentru proprietăţile lor antimicotice şi antimicrobiane sunt folosiţi pentru conservarea cosmeticelor, a medicamentelor şi a alimentelor. Din această cauză se crede că au o acţiune nefastă asupra organismului uman, şi l-au corelat apariţiei cancerului de sân sau a altor boli.
   Corpul uman este expus la  parabeni la nivel epidermic, din produsele cosmetice, şi oral prin pastilele sau alte medicamente pe care le luăm. Aceştia ajunşi în organism sunt metabolizaţi rapid, transformaţi in acid p-idroxibenzoic, care nu este toxic, dar mai ales este prezent în toate plantele şi animalele. 
   În ce priveşte relaţia cu cancerul de sân, un studiu din din 2004 de Darbre et al., care a găsit în celulele canceroase prezenţa unor parabeni, dar fără a confirma legătura dintre aceastia şi cauza apariţiei cancerului. De asemenea au găsit parabeni şi în eşantioanele goale. Alţi cercetători au demonstrat că metodele analitice din acest studiu şi omisiunea de a testa ţesuturi sănătoase nu pot avea nici o concluzie în spaţiul ştiinţific.
  Este adevărat că unii parabeni au o acţiune slabă asupra estrogenilor, dar nu se cunoaşte încă ce consecinţe poate avea asupra organismului uman.
  Darbre, cea care a condus studiul, a ajuns la concluzia că nu a fost găsită nici o corelaţie între tumorile la sân şi uzul de parabeni. "No correlations were found between paraben concentrations .. tumour location or tumour oestrogen receptor content."
   Regulamentul european, dar şi american, japonez a consentit folosirea parabenilor în cosmetice, dar într-o concentraţie limitată. Ca de obicei Uniunea Europeană este cea mai restrictivă în privinţa folosirii parabenilor.  Există diferite substanţe care fac parte din familia parabenilor: metilparaben, etilparaben, propilparaben şi butilparaben. Regulamentul prevede că metilparaben şi etilparaben pot fi folosiţi în concentraţie maximă de 0,4% dacă sunt folosiţi singular şi 0,8% dacă sunt folosiţi împreună în amestec. Propilparaben şi butilparaben pot fi folosiţi în concentraţie maximă de 0,14% dacă sunt folosiţi singular sau în amestec. De obicei în cometice se foloseşte un amestec de doua sau mai multe din aceste substanţe.
  În ce priveşte cosmeticele pentru copii, Regulamentul European a inclus parabenii în substanţele de  evitaţ pentru copiii mai mici de 3 ani, din cauza interferenţei cu sistemul endocrin ( chiar dacă are o influenţă slabă).
  În concluzie alarmismul în ce priveşte parabenii este un exemplu de dezinformare şi exagerare a unor informaţii cosmetice, aceştia sunt folosiţi de peste 50 de ani pentru a conserva cosmeticele, medicamentele sau alimentele şi au un  optim profil toxicologic.
  Văzând că astăzi produsele cu parabeni au o netă scădere de cumpărare aceştia au fost abandonaţi, fiind înlocuiţi cu alţi conservanţi, cu eficacitate asemănătoare.

      Acesta este postul vechi, plin de alarmisme cosmetice. Vroiam să îl şterg, văzând că e plin de inexactităţi, lucruri neadevărate, care fac vizualizări, din care şi eu am fost tentată să scriu şi la rândul meu am răspândit crezând că sunt adevărate.De abia după ani de studiu şi informat, am urmărit persoane care ştiu ceea ce scriu şi spun, care au studiat aceşti compuşi pot spune că textul de mai jos este un exemplu de AŞA NU
"Sunt conservanți care se găsesc în produsele cosmetice de toate tipurile chiar și în produsele pentru copii care ar trebui să fie sigure şi inofensive.
    Industria cosmetică utilizează circa 13000 de compuși chimici în propriile produse, din care cea mai mare parte nu a fost testata pentru gradul de toxicitate.
Environmental Working Group (societate americană) a calculat că:
-din 7500 de produși comerciali doar 28 au fost testați pentru siguranța lor,
-un produs din 120 conține o substanță cancerigenă,
-un sfert din produși conțin măcar o substanță clasificată ca posibil cancerigenă.
Absorbția cocktail-ui de substanțe cancerigene, conservanți, mutageni, alergizanți și a metalelor grele la nivelul pielii e favorită de prezența factorilor umectanți și hidratanți din produsele cosmetice.
Parabenii sunt prezenți pe eticheta produselor sub următoarele denumiri:
metyl-,
ethyl-,
butyl-,
propyl- paraben
Aceste substanțe sunt suspectate a fi cancerigene, mai ales daca sunt aplicate pe piele. Absorbția cutanată ar transforma aceste molecule într-o formă activă cancerigenă.

În 2004 oncologul Dr. Philipa Darbre, de la Universitatea Readink (UK) a găsit parabeni în toate mostrele de țesut tumoral mamar pe care le-a analizat.
Parabenii fac parte dintr-un grup de substanțe chimice denumite xenoestrogeni , substanțe străine organismului dar care sunt capabile de a imita estrogenii, stimulând creșterea și transformarea malignă a celulelor mamare.
O dată ajunși în țesutul uman, parabenii sunt capabili să rămână ascunși decenii întregi și de a provoca boli chiar și după 20-30 ani.
Cea mai mare parte a produselor cosmetice conțin parabeni. Chiar și produșii așa-ziși naturali sau ecologici conțin parabeni. Se găsesc în cremele de față, demachiante, detergenți intimi, deodorante, pastă de dinți, șampoane. Multe produse pentru copii le conțin!"

 
  La următorul post!


sursa http://www.nononsensecosmethic.org/parabeni-allarmismo-markettata-o-rischio-reale/
http://www.abc-cosmetici.it/aree-tematiche/parabeni/il-loro-uso-e-regolamentato-dalla-legge/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu