miercuri, 26 martie 2014

CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎNAINTE DE A ÎNCEPE AUTOPRODUCEREA COSMETICELOR ÎN CASĂ!

  Producerea cosmeticelor în casă nu e un joc în care amesteci ingrediente aleatorii și îți poate ieși un produs cosmetic. Trebuie să țineți cont de compatibilitatea sau eventual incompatibilitatea dintre ingrediente!
  Pentru început nu ne ”aruncăm” în producerea unei creme de față, ci începem cu produse simple, de exemplu putem face o mască de fața, un balsam de buze, mască de par, unt montat pentru corp.
  Cel mai important înainte de a începe producerea oricărui produs e citirea, înțelegerea și învățarea teoriei de compatibilitate dintre ingrediente, cum trebuie amalgamate, abia apoi trecem la practică. Fără a înțelege teoria autoproducerii cosmeticelor în casă nu putem elabora și produce nimic. Riscăm a amesteca ingrediente incompatibile între ele, care pot da produce dăunătoare, alergizante, sau nu pot da nicicum un produs cosmetic ci o masă neemulsifiată de materii prime.
  Trebuie să știți că fiecare ingredient are un interval de pH în care e stabil, un punct de fuziune, o temperatură de emulsifiere, un grad de incompatibilitate mai mare sau mai mic cu un alt ingredient.
De exemplu vitamina PP sub pH 5.5 lasă acidul nicotic, emulsifianții se topesc in jurul temperaturii de 60 grade, piatra de alaun e incompatibilă cu oxidul de zinc.
  Substanțele care le folosim, chiar dacă sunt naturale, nu sunt inofensive, iar folosirea neadecvată poate duce la rănirea, chiar gravă, a propriei persoane, sau a celor din jur!

  În următoarele postări o să vă scriu despre fiecare ingredient în parte, gradul de periculozitate și incompatibilitatea dintre ingrediente.
 

vineri, 21 martie 2014

Lista materiilor prime de cumpărat! Pentru începători!!

Pentru autoproducerea cosmeticelor în casă avem nevoie de o serie de ingrediente, unelte și materii prime. Vă propun o listă basic, pentru începători, cu ceea ce puteți cumpăra pentru a vă face creme, deodorante, șampoane, tonice, balsam de buze :

  Produse care le găsiți la supermarket sau magazine specializate:
-cântar electronic de precizie;
-mixer vertical ;
-tester pentru măsurarea ph-ului;
-apă distilată;
-ulei vegetal presat la rece ( orez, floarea soarelui, seminte de struguri);
-sodă caustică;
-bicarbonat de sodiu;
-semințe de in ( pentru a face gel);
-miere, ceară de albine, eventual propolis;
-iaurt ( pentru măști de față) ;
-argila albă ( caolin) - pentru maști de față;
-fructoză ( este util în produsele de styling sau detergent delicat);
-siringi de unică folosință;
-pipete și cutiuțe de plastic.

  Materii prime pe care le găsiți pe site-uri care se ocupă cu vinderea lor:
-acid lactic ;
-active cosmetice ( acid hialuronic,alantoină, pantenol, bisabolol- sunt cei mai des folosiți în cosmetice);
-conservanți ( cosgard- e cel mai simplu de folosit și acoperă un rang mare de pH );
-gumă xantan;
-emulsifiant la cald;
-co/emulsifiant;
-glicerină ( se folosește în aproape toate preparatele cosmetice);
-parfumanți;
-ulei vegetal prețios ( de ținut în casă unul, maxim două):
-esteri ( uleiuri sintetice vegetale folosite în produsele de machiaj)
-unt vegetal ( de cacao pentru balsam de buze, unt de shea pentru creme);
-vitamina E pură;
-uleiuri esențiale ( de lavandă, lămâie și mentă );
-surfactanți ( pentru a face șampoane și geluri de duș );
-fillers și pigmenți minerali (dioxid de titaniu, oxid de zinc, stearat de magneziu, pigmenți cosmetici)  .

Acesta e o listă cu pentru cei care vor să înceapă să își producă cosmeticele în casă. Sper că vă e de ajutor acest articol, pentru orice întrebare sau nelămurire nu ezitați să îmi lăsați mesaj sau comentariu .







joi, 20 martie 2014

SE POT FACE COSMETICE ÎN CASĂ?

    Cosmeticele se pot face în casă!
    Cremele de față , de mâini, șampoanele, deodorantele, produsele de machiaj se pot face în casă. Ingredientele/materiile prime cosmetice se pot cumpăra via internet, iar producerea cremelor devine posibilă.
  Autoproducerea cosmeticelor în casă nu e imposibilă, anumite rețete sunt simple, altele complicate, trebuie să ai un pic de experiență cu manevrarea îngredientelor, și nu în ultimul rând o foarte bună cunoștere a materiilor prime utilizate.
  Producerea în casă a produselor cosmetice este avantajoasă din punct de vedere economic, costul total al materiilor prime utilizate pentru producerea unei creme este net inferior prețului unei creme din comerț.
  Un alt avantaj e utilizarea ingredientelor naturale, mai ales că putem alege ingredientele pe care să le introducem în cosmeticele făcute de noi.
  Un pas dificil nu e realizarea cosmeticelor, ci cumpărarea materiilor prime utilizate în producerea cosmeticelor. Cea mai mare parte se cumpără de pe site-uri specializate în vanzarea materiilor prime, dar sunt ingrediente care se pot cumpăra în farmacie, supermarket, apicultori , plafar ( depinde de produsul căutat ).
  Pentru început vă recomand realizarea rețetelor simple cum ar fi măștile de față cu argilă, măști pentru păr, detergent de față cu făină de ovăz, scrub pentru față cu miere și zahăr.