vineri, 21 februarie 2014

Parabeni - conservanți pt. cosmetice gradul de risc


             PARABENII

    Bună, astăzi vreau să vă scriu despre parabeni, conservanţi pt cosmetice, mult discutati despre presupusa toxicitatea şi posibilitatea de a provoca cancer. Ţin să vă spun că nici o substanţă nu este sigură, singurul fapt de luat în evidenţă gradul de risc. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: parabenii sunt periculoşi pentru om? Folosirea lor ce riscuri presupune pentru sănătatea umană?
   Parabenii sunt esteri al acidului p-idroxibenzoic, iar pentru proprietăţile lor antimicotice şi antimicrobiane sunt folosiţi pentru conservarea cosmeticelor, a medicamentelor şi a alimentelor. Din această cauză se crede că au o acţiune nefastă asupra organismului uman, şi l-au corelat apariţiei cancerului de sân sau a altor boli.
   Corpul uman este expus la  parabeni la nivel epidermic, din produsele cosmetice, şi oral prin pastilele sau alte medicamente pe care le luăm. Aceştia ajunşi în organism sunt metabolizaţi rapid, transformaţi in acid p-idroxibenzoic, care nu este toxic, dar mai ales este prezent în toate plantele şi animalele. 
   În ce priveşte relaţia cu cancerul de sân, un studiu din din 2004 de Darbre et al., care a găsit în celulele canceroase prezenţa unor parabeni, dar fără a confirma legătura dintre aceastia şi cauza apariţiei cancerului. De asemenea au găsit parabeni şi în eşantioanele goale. Alţi cercetători au demonstrat că metodele analitice din acest studiu şi omisiunea de a testa ţesuturi sănătoase nu pot avea nici o concluzie în spaţiul ştiinţific.
  Este adevărat că unii parabeni au o acţiune slabă asupra estrogenilor, dar nu se cunoaşte încă ce consecinţe poate avea asupra organismului uman.
  Darbre, cea care a condus studiul, a ajuns la concluzia că nu a fost găsită nici o corelaţie între tumorile la sân şi uzul de parabeni. "No correlations were found between paraben concentrations .. tumour location or tumour oestrogen receptor content."
   Regulamentul european, dar şi american, japonez a consentit folosirea parabenilor în cosmetice, dar într-o concentraţie limitată. Ca de obicei Uniunea Europeană este cea mai restrictivă în privinţa folosirii parabenilor.  Există diferite substanţe care fac parte din familia parabenilor: metilparaben, etilparaben, propilparaben şi butilparaben. Regulamentul prevede că metilparaben şi etilparaben pot fi folosiţi în concentraţie maximă de 0,4% dacă sunt folosiţi singular şi 0,8% dacă sunt folosiţi împreună în amestec. Propilparaben şi butilparaben pot fi folosiţi în concentraţie maximă de 0,14% dacă sunt folosiţi singular sau în amestec. De obicei în cometice se foloseşte un amestec de doua sau mai multe din aceste substanţe.
  În ce priveşte cosmeticele pentru copii, Regulamentul European a inclus parabenii în substanţele de  evitaţ pentru copiii mai mici de 3 ani, din cauza interferenţei cu sistemul endocrin ( chiar dacă are o influenţă slabă).
  În concluzie alarmismul în ce priveşte parabenii este un exemplu de dezinformare şi exagerare a unor informaţii cosmetice, aceştia sunt folosiţi de peste 50 de ani pentru a conserva cosmeticele, medicamentele sau alimentele şi au un  optim profil toxicologic.
  Văzând că astăzi produsele cu parabeni au o netă scădere de cumpărare aceştia au fost abandonaţi, fiind înlocuiţi cu alţi conservanţi, cu eficacitate asemănătoare.

      Acesta este postul vechi, plin de alarmisme cosmetice. Vroiam să îl şterg, văzând că e plin de inexactităţi, lucruri neadevărate, care fac vizualizări, din care şi eu am fost tentată să scriu şi la rândul meu am răspândit crezând că sunt adevărate.De abia după ani de studiu şi informat, am urmărit persoane care ştiu ceea ce scriu şi spun, care au studiat aceşti compuşi pot spune că textul de mai jos este un exemplu de AŞA NU
"Sunt conservanți care se găsesc în produsele cosmetice de toate tipurile chiar și în produsele pentru copii care ar trebui să fie sigure şi inofensive.
    Industria cosmetică utilizează circa 13000 de compuși chimici în propriile produse, din care cea mai mare parte nu a fost testata pentru gradul de toxicitate.
Environmental Working Group (societate americană) a calculat că:
-din 7500 de produși comerciali doar 28 au fost testați pentru siguranța lor,
-un produs din 120 conține o substanță cancerigenă,
-un sfert din produși conțin măcar o substanță clasificată ca posibil cancerigenă.
Absorbția cocktail-ui de substanțe cancerigene, conservanți, mutageni, alergizanți și a metalelor grele la nivelul pielii e favorită de prezența factorilor umectanți și hidratanți din produsele cosmetice.
Parabenii sunt prezenți pe eticheta produselor sub următoarele denumiri:
metyl-,
ethyl-,
butyl-,
propyl- paraben
Aceste substanțe sunt suspectate a fi cancerigene, mai ales daca sunt aplicate pe piele. Absorbția cutanată ar transforma aceste molecule într-o formă activă cancerigenă.

În 2004 oncologul Dr. Philipa Darbre, de la Universitatea Readink (UK) a găsit parabeni în toate mostrele de țesut tumoral mamar pe care le-a analizat.
Parabenii fac parte dintr-un grup de substanțe chimice denumite xenoestrogeni , substanțe străine organismului dar care sunt capabile de a imita estrogenii, stimulând creșterea și transformarea malignă a celulelor mamare.
O dată ajunși în țesutul uman, parabenii sunt capabili să rămână ascunși decenii întregi și de a provoca boli chiar și după 20-30 ani.
Cea mai mare parte a produselor cosmetice conțin parabeni. Chiar și produșii așa-ziși naturali sau ecologici conțin parabeni. Se găsesc în cremele de față, demachiante, detergenți intimi, deodorante, pastă de dinți, șampoane. Multe produse pentru copii le conțin!"

 
  La următorul post!


sursa http://www.nononsensecosmethic.org/parabeni-allarmismo-markettata-o-rischio-reale/
http://www.abc-cosmetici.it/aree-tematiche/parabeni/il-loro-uso-e-regolamentato-dalla-legge/

duminică, 16 februarie 2014

Siliconii în cosmetică - dimethicone,cyclopentasiloxane etc..


         Produșii siliconici în cosmetică

  Cunoscuți de decenii, numai la începutul anilor 90 au început să fie introduși masiv în industria cosmetică. Sunt compuși pe baza de siliciu (element prezent în natură) creați în laborator de către om, creând lanțuri de legături chimice diverse, care a dat naștere diferiților compuşi cu caracteristici diferite. Aceşti compuşi nu sunt nici biodegradabili, nici organici, cu atât mai puţin dermocompatibili.E adevărat că siliconii nu sunt ocluzivi, deci nu acoperă porii, nu ajută la formarea punctelor negre, de aceea au un amplu rang de uz cosmetic.
  Exista o multitudine de siliconi cosmetici, de la cei ciclici care nu sunt grași și se evaporă rapid (cyclomethicone, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane), cei mediu-gras care nu se evapora (dimethicone ) și cei extrem de grasi ( dimethicone copolyol).
Sunt substanțe care au proprietați optime pentru preparatele cosmetice:
-nu dau aceeași senzație de gras ca uleiurile vegetale,
-ofera o notă mătăsoasă pielii,
-sunt rezistenti la căldura și oxidare, nu prolifereaza dezvoltarea bacteriilor,
-nu duce la formarea spumei într-o cremă, chiar și într-o concentrație mică,
-nu dau alergii, rămân la suprafața pielli,
-sunt hidrofobi,

-creează un film cosmetic la suprafaţa pielii,
-cresc performanța filtrelor solare.
  Introduși în creme și produși cosmetici în locul emolienților vegetali au defectul de a nu penetra în interiorul pielii și nu hidrateaza deloc, dar nici nu o deshidratează, apa din interiorul ţesuturilor rămâne la locul ei. Folosirea produselor pentru ten care conțin siliconi sunt destul de inofensive, nu acelaşi lucru putem spune despre produsele pentru păr care conţin siliconi. Părul absoarbe siliconii, care îl fac mai gros, mai rigid, dar pe termen lung acesta se usucă, devine mai fragil şi se rupe mai uşor.
  Des sunt folosiți pentru a masca formulări sărace în substanțe nutritive, efectul dat e acela de senzație de piele mătăsoasă în suprafață, dar făra a o hidrata în profunzime.
Siliconii ciclici usucă pielea , nefiind recomandați pentru tenurile care au nevoie de hidratare. Până într-o concentrație de 2% sunt tolerați de piele, în concentraţie mai mare de 3% au efect barieră şi conferă rezistenţa la apă a produselor cu filtru solar, şi nu numai. Sunt diverse creme barieră pentru cei care lucrează la contactul cu substanţe iritante, pentru arsuri superficiale, pentru a proteja pielea in cazul unui tatuaj, a unei cicatrici sau a unei escoriaţii minore. Totul se datorează proprietaţii de film cosmetic a siliconilor, care se indepărtează cu dificultate de la nivelul pielii ( nu a părului) , creând efectul barieră care protejează pielea de agenţii externi.

 În concluzie produsele cu siliconi nu sunt toate nocive, de blamat sau de eliminat cu oricepreţ, dar sunt de preferit produsele cu uleiuri vegetale, mai naturale, dermocompatibile, biodegradabile, hidratante.
 


Formula chimică

duminică, 9 februarie 2014

Ingrediente de evitat in cosmetice

INGREDIENTELE DE EVITAT

PETROLATII:
Mineral oil
Petrolatum
Paraffinum liquidum
Cera microcristallina
Vaselina
Paraffina
Microcrystalline Wax

SILICONII:
(tot ce se termina cu: -thicone; -xiloxane; -silanoil)
Dimethicone
Cyclomethicone
Ciclopentasiloxane

SUNT PRIMII COMPUSI DE EVITAT INTR-UN PRODUS COSMETIC.

Acesti compusi sunt polimeri anorganici, derivati ai petrolului, nu sunt biodegradabili, au risc mare de poluare iar asupra pelii au efecte negative, cauzeaza aparitia cosurilor, a punctelor negre, porilor dilatati,deshidratarea pielii.
Siliconii si petrolatii la suprafata pielii formeaza o pelicula, epiderma apare mai matasoasa, parul lucios si sanatos, dar in realitate acesti compusi creeaza un miraj, pe termen lung siliconii si petrolatii dauneaza pielii si parului.


CONSERVANTI (eliberatori de formaldehida):
Imidazolidinyl urea
Diazolidinyl urea
Methylchloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone
Formaldheyde
DMDM hydantoin
Benzylhemiformal, 2-bromo, 2-nitropropane
1,3-diol, 5-bromo, 5-nitro, 1,3-dioxane
methyldibromo glutaronitrile
sodium hydroxymethylglycinate

ALTELE (tensioactivi si emulsionanti):
Monoethanolamine (MEA) (es: Cocamide Mea)
Triethanolamine (TEA) (es: Cocamide Tea)
Diethanolamine (DEA) (es: Cocamide Dea)
SLS - Sodium Lauryl Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
PEG - Polietilenglicole
PPG
Triclosan
5-cloro-2-(2,4-diclorofenossi) fenolo
BHA – butilidrossianisolo – E320
BHT – butilidrossitoluene – E321

Conservantii - formaldehida. Este o substanta antibacterica cu efect cancerogen, mutagen si periculos pentru reproducere. In plus e toxica pentru sistemul imunitar, respirator, nervos si pentru organele de simt.
Conservantii de mai sus nu contin formaldehida, dar atunci cand se descompun sunt in gradul de a elibera formaldehida. Ajunsi in corp, acesti agenti antibacterici sunt in gradul de a distruge bacteriile ( bune sau rele) interactionand astfel cu sistemul nostru imunitar cauzand grave alergii.

Tensioactivii
Cocamide Mea, Dea si Tea sunt substante chimice folosite ca tensioactivi in sampoane sau gel de dus pentru a "sustine" spuma formata. Acesti compusi daca sunt asimilati in corp formeaza nitrati si nitriti- agenti cauzatori de cancer.
PEG e un emulsionant care este folosit in produsele cosmetice pentru a tine impreuna substante care nu se amesteca ( de ex. apa si uleiul). Ca tensioactiv se utilizeaza in produsele uleioase pentru ca nu formeaza multa spuma.
Produsii PEG sunt derivati petrolieri asadar sunt extrem de poluanti si nu sunt biodegradabili, in plus pot sa contina oxid sau dioxid de etilen care sunt cancerigeni.
De obicei PEG vine urmat de un numar de ex. PEG 40 Hydrogenated castor oil adica fiecare mol de castor oil are atasat in compozitie 40 mol de etilen , deci cu cat PEG este mai mare cu atat este mai toxic.

vineri, 7 februarie 2014

Exemplu INCI

Exemplu de INCI, sau ce puteți citi pe eticheta unui produs:
Legenda este următoarea:
În citirea produselor trebuie să ținem cont de această clasificare a ingedientelor unui cosmetic.
Vă las link-ul biodicționarului, unde puteți găsi fiecare compus al unui produs cosmetic.
Așa cum arată legenda, ingredientele cărora le sunt alăturate două buline verzi sunt inofensive, iar cele care au două buline roșii sunt absolut de evitat.

http://www.biodizionario.it/

INCI

Ca să alegem din vasta gamă de produse cosmetice de pe piață crema, șamponul sau produsul de machiaj cel mai bun, natural și bio trebuie să învățăm să citim și să înțelegem eticheta produselor cosmetice, adică INCI.

INCI ( International Nomenclature of Cosmetics Ingredients) este denumirea internațională utilizată pentru etichetarea tuturor ingredientelor unui produs cosmetic.
Din 1997 este obligatoriu ca orice produs cosmetic aflat pe piață să afișeze lista ingredientelor conținute, în ordine descrescătoare în baza concentrației .
Primul loc indica ingredientul cu procentajul cel mai mare care intră în compoziția produsului, urmând în or
dine descrescătoare celelalte ingrediente până la ultimul cu procentajul cel mai mic.

 Nomenclatura INCI conține termeni în latina ( de ex. numele botanic al uleiurilor esentiale folosite), denumirea în engleză a substanțelor chimice folosite, iar coloranții se numesc conform Colour Index ( ex CI 1234), excepție făcând doar coloranții pentru șampon care trebuie indicați cu denumirea chimică în engleza.
Câteva exemple din ce puteți găsi scris pe eticheta produselor:

Purified water- Water (Aqua)
Sodium Lauryl Sulfate (from coconut oil)- Sodium Lauryl Sulfate
Olefin Sulfonate Sodium- C14-16 Olefin Sulfonate
Cocamidopropyl Betaine (from coconut oil)- Cocamidopropyl Betaine
Decyl Glucoside- Decyl Glucoside
Citric Acid - Citric Acid
Paraben- Methylparaben
Emulsifying Wax- Cetyl Alcohol
Vitamin E- Tocopherol
Beeswax- Beeswax*
Vegetable Glycerin - Glycerin
Shea Butter - Butyrospermum Parkii (Shea Butter)
Red Rose Water - Rosa Damascena Flower Water
Raspberry Extract - Rubus Idaeus (Raspberry) Fruit Extract
Yucca Herbal Extract - Yucca Schidigera Stem Extract
Aloe Vera Leaf Gel - Aloe Barbadensis Leaf Juice
Tea Tree Oil - Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil
Saponified Oil of Coconut - Sodium Cocoate
Saponified Oil of Palm - Sodium Palmate
Jojoba Seed Oil Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Sunflower Oil Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil


duminică, 2 februarie 2014

Buna!

  Bună, sunt Ionela, m-am apropiat de lumea cosmeticelor naturale făcute în casa de aproximativ un an si vreau să împărtăsesc cu voi aceasta experientă, să vă explic de ce convine să facem cosmetice în casă și care sunt avantajele pe plan economic.
Sper să vă placă Blogul meu și vă las pagina mea de Facebook, o anteprima de ceea ce o să scriu:

https://www.facebook.com/InciSiCosmeticeBio/?fref=ts

O zi buna tuturor!