luni, 14 iulie 2014

Tincturi şi extracte vegetale!

  Tincturile sunt preparate lichide în care ingredientele unei plante vin extrase cu un solvent, în acest caz alcoolul. Sunt constituite din alcool, apă şi planta, în doză variabilă, dar sunt şi variante în care se utilizează apa şi glicerină sau apă, glicerină şi alcool.
  Extractele în care se foloseşte alcoolul ca solvent au mai multe principii active decăt variantele în care se foloseşte doar glicerina, deoarece alcoolul este un solvent mai puternic decât glicerina.
  Tinctura mamă este o soluţie preparată cu planta proaspătă.
  Tinctura clasică este preparată cu planta uscată.
  Extract cu apă, glicerină şi alcool:
-se pune într-un borcan 10 g de plantă mărunţită şi se acoperă cu alcool şi se lasă la macerat timp de o săptămână. După acest timp se adaugă 50 g de apă şi 50 g de glicerină şi se lasă la macerat timp de trei săptămâni. Se filtrează totul, şi se păstrează în sticluţe închise la culoare. Nu este nevoie de a flosi conservanţi, în cosmetice se foloseşte în procent de 1-5%.
  Extract cu apă şi glicerină
-planta - 10-25 %
-apa - 25-50%
-glicerina - 50%
-se lasă planta la macerat în compusul de apă şi glicerină timp de trei săptămâni, după care se filtrează. Se folosesc conservanţi, care se adaugă la începutul macerării. În cosmetice se foloseşte în procent de 1-5%.
  Tinctura mamă 
-se obţine prin macerarea plantei cu apă şi alcool. Se obţine din planta proaspătă lăsată la macerat timp de 21 de zile. Tincturile sunt de două feluri în funcţie de concentraţie: 1:10 ( 10 g de plante pt 100 g de produs) şi 1:5 ( 20 g de plante pentru 100 g de produs).
  Tinctura clasică 
-se obţineprin acelaşi procediment şi concentraţie de plante ca şi tinctura mamă, doar că se foloseşte planta uscată. Durata de macerare este de doar 7 zile.
  Pentru fiecare tip de plantă este indicat un anumit grad alcoolic, care se obţine din diluirea alcoolului de 95 grade cu apă, după următorul tabel:
20° 210 ml
25° 260 ml
30° 310 ml
35° 360 ml
40° 410 ml
45° 460 ml
50° 510 ml
55° 560 ml
60° 615 ml
65° 670 ml
70° 720 ml
75° 770 ml 

  Gradul alcoolic indicat în partea stângă se obţine din amestecarea alcoolului ( îndicat în coloana din dreapt) cu apa distilată pentru a ajunge la un litru de soluţie totală. De exemplu pentru a obţine un litru de alcool de 55 grade se amestecă 560 ml de alcool de 95 grade cu 440 ml de apă.
 


  

joi, 3 iulie 2014

Cum să facem în casă balsamul de buze hidratant şi protectiv în mod natural!

  Balsamul de buze este un element cosmetic extrem de importanta în trusa noastră, ne hidratează şi protejează buzele. Se poate face în casă cu puţine ingrediente, eficacitatea sa este egală cu cea a balsamurilor de buze din comerţ, în schimb este un produs natural, fără uleiuri minerale, ingrediente comedogenice sau aditivi chimici de sinteză.
  Deşi pare simplu de făcut, trebuie să avem formula perfectă pentru a crea un balsam de buze, să nu fie prea tare, ca să alunece cu uşurinţă pe buze, să nu fie prea moale ca să se topescă, să hidrateze buzele şi să dureze destul timp .
  Ingredientele fundamentale de avut pentru a face un balsam de buze sunt:
-ceara de albine-se poate folosi cea galbenă( parfumează de miere şi colorează de galben balsamul de buze) sau cea albă ( face stick-uri albe, dar se poate colora cu pigmenţi, nealterând culorile, asa cum se întâmplă dacă folosim ceara galbenă).
-untul de cacao- unt vegetal, solid la temperatura camerei, lejer parfum de ciocolată. Şi acesta este de două tipuri: cel uşor gălbui, deodorizat, este cel mai folosit pentru balsamul de buze şi cel maroniu, brut şi nerafinat, coloreză de maro balsamul de buze.
-uleiul de ricin- este uleiul vegetal cel mai dens, nu usucă buzele ( spre deosebire de uleiurile lejere de tipul jojoba sau medii tipul migdale, care aplicate pe buze usucă şi duc la crăparea buzelor).
  Reţeta pentru un balsam de buze în stick este:
2g ceară de albine
2g unt de cacao
2g ulei de ricin 
  Stick-ul obţinut este hidratant, rămâne mult timp pe buze şi dă o senzaţie plăcută.
  Metoda prin care se obţine este simplă: se pune totul într-un păhăruţ şi se pune la bain-marie, când se topeşte complet ceara de albine se amestecă bine şi se toarnă repede în stick. Se poate pune în congelator pentru solidificarea mai rapidă, dar se poate lăsa şi la temperatura camerei. Când este complet solidificat se poate folosi.
  Uleiul de ricin se poate substitui cu vitamina E uleioasă, sau se poate face 1g d ulei de ricin şi unul de vitamina E. Balsamurile de buze fără vitamina E durează 3-4 luni, iar cele cu vitamina E durează 6-8 luni.
  Pe timpul iernii, când temperaturile sunt mai scăzute cantitatea de ulei se poate ridica la 2,5 g.
  Se pot adăuga 1-2 picături de ulei esenţial de portocal dulce sau lămâie, se pot colora cu pigemnţi coloraţi ( trebuie să fie lipsafe pentru că o mare parte din ceea ce aplicăm pe buze ingerăm).


Adăugaţi o legendă
Stick pentru balsam de buze