luni, 16 martie 2015

Cum să începem să facem creme homemade!

  Pentru a începe să facem creme în casă avem nevoie câteva ingrediente esenţiale : apă depurată, gelificant, emulsifiant, uleiuri vegetale şi active cosmetice, uleiuri esenţiale sau parfumuri cosmetice, conservant, testere turnesol pentru a măsura pH şi active pentru reglarea pH-ului ( dacă este nevoie).
  Aceste ingrediente se pot cumpăra online, de preferat cât mai multe produse de pe un singur site, pentru a economisi costul de transport, dar câteva ingrediente se pot găsi la supermarket, farmacii sau plafar ( de exemplu uleiurile vegetale, apa depurată ).
  Pentru a prepara crema avem nevoie de trei faze : faza A ( unde se amestecă apa cu gelificant), faza B ( unde se amestecă uleiurile cu emulsifiantul) şi faza C ( se adaugă activele cosmetice sau ingredientele termolabile). Fazele A şi B se încălzesc, separat, până ajung la temperatura de 70 grade, se amestecă cu ajutorul unui mixer vertical până când se albeşte ( sunt de ajuns 10-15 secunde), iar apoi se amestecă cu o spatulă, iar când e călduţă ( 35-40 grade celsius) se adaugă activele cosmetice sau substanţele termolabile. Se măsoară pH-ul, se reglează dacă e cazul, se adaugă uleiurile esenţiale şi/sau parfumul şi conservantul ( extrem de important ).
  Faza A: gelificantul folosit este guma xanthan, carbomer, sau un mix de amândouă. Carbomerul este o pulbere fină,de origine sintetică, care dă un gel extrem de dens, dar care din păcate la noi în ţară se găseşte extrem de greu. Dacă se gelifică cu guma xanthan : aceasta se dispersează în glicerină, se adaugă apa deasupra şi lasă câteva minute pentru a se hidrata bine, chiar dacă gelul se formează imediat. Dacă se foloseşte carbomer : se adaugă peste apă ( nu se amestecă!), se lasă la hidratat suficient timp. Nu se formează imediat gelul, apa cu carbomer trebuie tamponată cu câteva picături de soluţie de 20% de sodă caustică. Se adaugă picăturile ( 3-4 sunt suficiente), se amestecă cu o spatulă şi se formează un gel dens.Dacă se foloseşte un mix de xanthan şi carbomer se împarte apa în două şi se procedează ca mai sus. Atunci când se foloseşte gelul de carbomer se recomandă a se tampona după ce s-a emulsionat, înainte de a adăuga activele cosmetice.
  Faza B: conţine uleiurile vegetale şi emulsifianţii. Se încălzeşte la bain-marie până ajunge la 70 grade, se adaugă  peste faza A, se amestecă cu mixerul vertical până cînd se albeşte, după care se amestecă cu spatula până la răcire.
  Faza C : se adaugă activele cosmetice, cele în pulbere se dispersează în puţină apă (extrasă din cantitatea iniţială) sau în activele apoase, se amestecă până la răcire.Tot acum se adaugă uleiurile termolabile, sau gelul de aloe sau gelul de acid ialuronic ( se degradează cu căldura). Se adaugă conservantul, se reglează pH-ul dacă este nevoie, se adaugă uleiurile esenţiale adapte al fiecărui tip de ten, parfumul şi crema este gata.
  O atenţie deosebită trebuie să dăm şi containerelor unde punem crema noastră, care trebuie să fie curate şi fără impurităţi.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu